Virágzó vidékünk

Mesevilággá változott a behavazott nógrádi falu erdősége

Miskolczi Tímea Panny
Miskolczi Tímea Panny
A több mint 20 centis hó dunna igazi mesevilággá változtatta nem csak a kicsiny falut, hanem az azt őrző hegyeket és erdőket is.

Van egy kis falu az Északi-középhegységben, ami egy különleges szépségű völgyben helyezkedik el. A falucskát a Karancs és a Sátoros hegy védi, melyek hatalmas erdőségei gazdag élővilággal büszkélkedhetnek. Mint arról már a Sokszínű vidéken beszámoltunk, az itt élők egy fotópályázat keretein belül is megmutatták az otthonuk szépségeit és természeti kincseit. Az árnyas völgyek, az erdei tisztások, a fák rengetege és a kényelmesen terpeszkedő mezők rengeteg növénynek és állatnak adnak otthont, amire az itt élők joggal lehetnek büszkék.

November végén Somoskőújfaluban is átvette az ősz helyét a tél, az igazi hóval fedett, rég nem látott tél. Egy teljes napon és éjszakán át csak a hópihék vidám kacagása és a madarak neszezése törte meg a hatalmas erdők fagyos némaságát. A fák, a bokrok ágain vastag dunna pihent, melynek súlya nehéz koloncként ülte meg őket, gallyaikat lehúzva, elnehezítve.

Miskolczi Tímea Panny

Magasan, fenn a sudarakba éhes csőrű madarak motoztak, nyomukban pedig ezernyi hópihe indul meg a föld felé, hogy a talajon pihenő vastag hódunnát még vastagítani tudják. Péntek reggelre a hóréteg vastagsága meghaladta a húsz centimétert, ami igazi mesevilággá változtatta nem csak a kicsiny falut, hanem az azt őrző hegyeket és erdőket is. Napközben a havazás esőre váltott, de a hó tartotta magát és nem engedte, hogy az enyhülés magával vigye az ünnepi felöltőt.

Miskolczi Tímea Panny

Ebben a téli mesevilágban pedig igazi kincsek lapulnak, hiszen az erdő élete nem áll meg. Vadak, madarak kutatnak betevő után, ami igazi kihívás a számukra, hiszen a hó fogságába zárta a tápláló falatokat. Az éhség azonban nagy úr, így minden erejüket összeszedve azon voltak, hogy testük erejét gyarapítani tudják.

Miskolczi Tímea Panny

Sok madár ilyenkor a falu házai közé merészkedik, ahol nagyon sok helyen madárbarát kerttel, bőségesen feltöltött etetőkkel, friss vízzel és csupa szeretettel várják őket az itt élők. Ez pedig a madaraknak nagy könnyebbséget jelent ebben a nehéz időszakban, esélyt ad a számukra, hogy az előttük álló éjszakát, heteket és a tél még hosszú hónapjait épségben túl tudják vészelni, hogy a még oly messze járó madárdalos kikelet őket is köszönteni tudja.

Az alábbi galériában megtekinthetőek a varázslatos téli mesevilág pillanatai.

Galéria

 

A cikkben szereplő fotókat Miskolczi Tímea Panny készítette.

Kapcsolódó
Elvarázsolt ösvényeken fürkészi barátait a nógrádi természetfotós
Miskolczi Tímea Panny csodálatos természetfotókat készít.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik