Mozaik

Így takarta el a Hold a Vénuszt a nappali égen ma délelőtt

Pozsik Gábor
Pozsik Gábor
Aki most lemaradt róla, annak a következő ilyen eseményre 2025 szeptemberéig kell várnia.

Csütörtökön napközben érdekes csillagászati jelenséget figyelhettünk meg. Az év egyetlen nappali bolygófedése várt ránk, a Hold hatalmas sarlója eltakarta a tündöklő Vénuszt. Aki tehette, távcsővel csodálta meg a ritka jelenséget, a Hold és a Vénusz találkozását.

Miskolczi Tímea Panny

A reggelre kialakult ködréteg sok helyen makacsul tartotta magát, de a Nap sugarai a délelőtt folyamán újra és újra át tudtak hatolni rajta, mígnem lassan kitisztult a levegő és feltűnt a szikrázó kék égbolt. Azonban volt ahol az egyre sokasodó felhőzet miatt csak pár pillanat adatott meg a találkozás pillanatából.

Ennek az eseménynek az érdekességét az adta, hogy a Vénusz egy ideig a Hold fedésébe került.

11 óra körül a Vénusz a holdsarlótól balra volt megfigyelhető a délnyugati horizont felett nagyjából 30-35 fokos magasságban, majd fedésbe került a Vénusz, tehát a Hold eltakarta a Naphoz közelebb eső szomszédunkat, és ezt követően 12 óra 30 perc körül bukkant újra fel a Hold jobb oldalán, mikor már csak olyan 20-24 fokos magasságban jártak az égen.

Miskolczi Tímea Panny

A különleges eseményt jómagam, Miskolczi Tímea Panny és Pozsik Gábor is megfigyelte Nógrád vármegyéből.

Somoskőújfaluból kémleltem az égboltot, szabad szemmel sajnos nem lehetett látni a Hold és a Vénusz találkozását, de a fényképezőgépem közel hozta az égi eseményt és kiválóan kivehető volt a fényesen szikrázó Vénusz és a Hold sarlója, ahogy egészen közel voltak egymáshoz. Sajnos az érintésüket az egyre gyorsabban gyülekező felhők már eltakarták és mögéjük veszett a két égitest. Amikor a Hold takarta a Vénuszt és a Vénusz kilépése sem volt már szemmel követhető megvastagodó felhőzet miatt.

Pozsik Gábornak Bátonyterenyéről sikerült szemmel követni az égitestek találkozását, amiről így számolt be a Sokszínű vidék megkeresésére.

Mindig kíváncsian figyelem az égi jelenségeket, különleges együttállásokat. Most sem volt ez másképp. Izgatottan vártam az idei év egyetlen bolygófedését, melyet mindenképpen szerettem volna lefotózni. Sajnos az időjárás kissé közbeszólt, a fedés kezdetére fátyolfelhők vonultak a Hold köré, de szerencsére egy képen sikerült megörökíteni a ritka jelenséget. A fotó Bátonyterenyéről készült.

– osztotta meg ritka élményét Gábor.

A galériában szereplő fotókat Miskolczi Tímea Panny készítette.

Galéria
Miskolczi Tímea Panny
Kapcsolódó
Lélegzetelállító felvétel készült a Holdról
Andrew McCarthy kaliforniai asztrofotós legújabb felvételén ámul a fél világ.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik