Kertünk-Portánk

Rózsaszín sáskát fotóztak Nógrádban

miskolczi timea panny
miskolczi timea panny
A rózsaszín külső nem előnyös egyetlen rovar számára sem, hiszen megnehezíti az elrejtőzést és az eggyé válást a környezetével.

A napokban bejárta a világsajtót, hogy egy walesi amatőr fotós ritka, rózsaszín sáskát talált a kertjében. A szenzációként tálalt történet lehet, hogy nem is annyira szenzációs, ugyanis rózsaszín sáskát másutt is láthatnak és fényképezhetnek, mint történt az a napokban a Nógrád vármegyei Somoskőújfaluban is.

Miskolczi Tímea Panny a magyar-szlovák határ menti faluban él, családi vállalkozásukban dolgozik, és nagy szerelme az állatfotózás. A hobbifotós a gyermekeknek varázslatos mesékkel, a felnőtteknek ismeretterjesztő írásokkal is szolgál – a természet üzeneteit kutatja és tolmácsolja.

Miskolczi Tímea Panny

Ha nyitott szemmel járjuk a természet ösvényeit rengeteg élményben lehet részünk, amik ott lapulnak az erdők rengetegében, a mezők ösvényein vagy akár kertünk rejtekében is.  A fűszálak sokasága számos titkot és sok felfedezni valót rejt. Színes virágok, sudár fűszálak bősége tárul a szemünk elé. De, ha alaposabban szemügyre vesszük a növények titkos kis világát, akkor egészen apró rovarokat is láthatunk, akik vagy épp pihennek vagy számukra ismeretlen céljuk felé szedik a lábukat.

A minap kertemben, ahol lucerna és különféle színes szirmú virágok élik az életüket, hogy a beporzóknak a kedvére tegyenek, egy piciny csodára lettem figyelmes. A lucerna üde zöld levélen rózsaszín sáska pihent. Élénk színe hamar kivált a környezetéből. Ez pedig nem igazán előnyös a számára, hiszen a rá leselkedő vadászok figyelmet könnyen magára vonzza. De ő ezzel mit sem foglalkozott csak békésen pihent. Ekkor tudtam róla pár felvételt készíteni, a megfigyelés élményét pedig a szívembe rejtettem

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére a hölgy.

Miskolczi Tímea Panny

A rózsaszín külső nem előnyös egyetlen rovar számára sem, hiszen megnehezíti az elrejtőzést és az eggyé válást a környezetével. Rokonai, a többi közönséges rétisáska alapszíne zöld, amiben barnás színek is tarkítottak.

Ennek az egyednek a kinézete közel sem szokványos, a szakemberek eritrizmusnak hívják ezt a jelenséget. Ez visszavezethető egy genetikai okra is, amit pigment hiány is okozhat. Az eritrizmus a piros színanyagok túlsúlyát jelenti más színanyagok rovására, mely nem csak a rovarvilágban számít ritkaságnak, hanem az egész élővilágban ritka mutáció

– fűzte hozzá a csodálatos élményt felidézve Miskolczi Tímea Panny.

Kapcsolódó
Elvarázsolt ösvényeken fürkészi barátait a nógrádi természetfotós
Miskolczi Tímea Panny csodálatos természetfotókat készít.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik