Mozaik

Mint egy macska, úgy szökken az imádkozó sáska

Az összekulcsolt mellső lábairól elnevezett imádkozó sáskáról sokan azt gondolják, hogy egy lassan mozgó, orchideákon pihengető állat, de a valóság ezzel szemben az, hogy egy igazi ragadozó, mozgása a legnagyobb harcművészekét is meghazudtolja, ráadásul húsevő.

Hosszú nyakukkal, kiegyenesedett testtartásukkal, közvetlen tekintetükkel karizmatikus egyéniségek. Összeszedtük, hogy mit érdemes tudni róluk.

Fürgék, mint a macskák

Igen nagy meglepetés érte az őket filmező tudósokat, amikor egy imádkozó sáska rendkívüli pontossággal és egyedülálló testmozgással landolt a célpontján. Nagyon atletikusak, ezt szemlélteti az alábbi, pár másodperces lassított felvétel is.

Nagyon jó a látásuk

Életmódjukat tekintve egyáltalán nem meglepő, hogy sztereó látásuk van. 3D-ben is tudják követni az eseményeket, a látógödrük pedig lehetővé teszik, hogy egy adott pontra élesítsenek, összpontosítsanak. A két nagy összetett szemük mellett van még három, egymás mellett elhelyezkedő, egyszerűbb szerkezetű szemük is.

Gyorsan dolgoznak

Az imádkozó sáskák türelmesen várnak a zsákmányukra, de ha készen állnak, akkor olyan sebességgel támadnak, hogy szabad szemmel nem is látható a mellső lábaik mozgása. Ráadásul a lábaikon apró tüskék helyezkednek el, ezáltal a prédának gyakorlatilag esélyes nincs a túlélésre.

Az álcázás nagymesterei

Az imádkozó sáskák sok más rovarhoz hasonlóan a faágak és falevelek közt lapul meg, de álcázóképességük egyedülálló. A száraz évszak végén például feketék lesznek, hogy a bozóttüzek okozta füstben is el tudjanak rejtőzni. De simán bele tudnak olvadni a virágok színeibe is, így a nektárért érkező rovarok nem is gyaníthatják, hogy súlyos veszély leselkedik rájuk.

Fotó: Thinkstock

Csak élő táplálékot fogyasztanak

Imádják, ha a táplálékuk mozog. Ez hasznosság is teszi őket, hiszen például a tücskök és a szöcskék fogyasztásával segítenek a kártevők elleni védekezésben.

Belezavarnak a táplálékláncba

Mint a cikk elején említettük, vérbeli ragadozókról van szól, akár kolibrikre, légykapófélékre, poszátákra és más madarakra is rátámadhatnak, a békákról és a gyíkokról nem is beszélve.

Zombik

Ami a legalábbis a viselkedésüket illeti, mindenképpen. Ha elkapnak egy madarat, rögtön az agyát kezdik el fogyasztani.

Fotó: Thinkstock6

Rájuk is vadásznak

Bár félelem nélkül csapnak le náluk nagyobb prédákra, a békák, gyíkok, pókok és madarak étlapján ínyencségként szerepelnek.

Évezredekkel ezelőtt különös jelentőséget tulajdonítottak nekik

Az ókori Görögországban és Egyiptomban úgy tartották, hogy az imádkozó sáskák természetfeletti erővel rendelkezni.

Kíméletlen párosodás

A nőstény imádkozó sáskák különösen sok tojást raknak le, ami azt jelenti, hogy az utódoknak sok élelemre van szükségük. Ez rossz jel a partnereik számára, ugyanis gyakori, hogy a nőstény a hímet adja vacsorára a kicsiknek. Sőt, van, hogy a három-négy órás párosodás során megteszik ezt. Egy kijózanító kannibalizmus sosem árt.

(Treehugger)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik