Virágzó vidékünk

Virágzásba kezdett az ország egyik legritkább növénye

Palcsek István Szilárd / KMNPI
Palcsek István Szilárd / KMNPI

Január 24-én figyelték meg a volgamenti hérics első virágzó példányát a Körös-Maros Nemzeti Park Csorvási löszgyep részterületén, közölte a területet kezelő igazgatóság a honlapján.

A volgamenti hérics érdekessége, hogy 1935-ben fedezték fel, mint a magyar flóra új tagját, majd ez lett az első növényfaj Magyarországon, melyet 1971-ben még megmaradt természetes termőhelyeivel együtt védetté nyilvánítottak.

Magyarország legritkább és legveszélyeztetettebb növényritkaságai közé tartozik azóta is, az ország területén mindössze két állománya ismert, a legnagyobb a már említett Csorvás mellett található.

A KMNPI most azt közölte, a korai virágzás nem szokatlan, ugyanis az utóbbi három évben januárban már megjelentek az első példányok. Idén az első virág egy olyan területen hajtott ki, ahol az ősz folyamán természetvédelmi célú kaszálást végeztek. A gyep magassága itt rövid, a talaj pedig avarmentes, így a napsütés hatására gyorsan átmelegszik.

A növény a bimbóját dugja ki először a földből, a korai virágok általában még csak a talajfelszínen nyílnak, virághajtásuk csak később nyúlik meg és a virágzó növények magassága a 20-30 centimétert is elérheti. A fagyok ellen úgy védekeznek, hogy becsukják szirmaikat.

A volgamenti hérics virágzását folyamatosan figyelemmel kísérok, rendszeresen számolják, így tudják nyomon követni a dinamikáját. A virágzási csúcs általában március végén, április elején figyelhető meg, ilyenkor egyszerre akár kétezer hérics is kibontja szirmait. A feljegyzett koordináták alapján azt is megfigyelték, hogy az első virágzó példányok minden évben ugyanazon a szűk területen belül jelennek meg.

Kapcsolódó
Színes virágok a szürke hétköznapokra
A lakások egyik kedvenc virága a fokföldi ibolya, hatalmas színválasztékban kapható, és szinte egész évben virágzik, ha a megfelelő környezetet és gondozást biztosítjuk a számára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik