Virágzó vidékünk

Felfedeztek 16 tövet Magyarország legritkább növényéből

Áttörést sikerült elérni a volgamenti hérics megmentésében, közölte Facebook-oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park.

Mint írják, Kengyel település határában található Magyarország jelenlegi legritkább növényének, a fokozottan védett volgamenti héricsnek (Adonis volgensis) egyik termőhelye.

Az állományt 2012-ben egy hivatásos vadász találta meg, ami akkor még 28, ma már csak 22 tőből áll. Az egyedszám lassú csökkenését valószínűleg a degradált termőhely és az intenzív agrártermelésnek kitett környezet okozza, amelyet az eddig sikertelen szaporítási kísérletek és spontán módon a növény sem tudott kompenzálni

– fogalmaztak.

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park

A 2019-es év viszont remélhetően áttörést jelent a növény megőrzését, illetve lokális fennmaradását tekintve, mivel egy 2017-ben végzett in-situ magról történő szaporítási kísérlet eredménnyel járt.

A Közép-Tisza – Jászság Természetvédelmi Tájegység természetvédelmi őrei az élőhely március 18-i ellenőrzése során a beavatkozással érintett területen apró, 2 leveles növényeket véltek felfedezni. Két év lappangás után megfelelő körülmények alakultak ki a csírázáshoz, ennek köszönhetően 16 egyed a napvilágra került.

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park

Az állomány rendívül kis mérete hatványozza annak sérülékenységét egy ilyen intenzíven igénybe vett tájban, ezért kiemelt figyelmet érdemel e növény természetvédelmi szempontból.

A volgamenti hérics magról történő szaporítása ezidáig igen csekély eredménnyel kecsegtetett országos kitekintésben is, ezért óriási jelentőségű a sikeres szaporodás/szaporítás, amely egyben a felbecsülhetetlen genetikai érték fennmaradásának záloga.

Ültessünk korall színű virágokat kertünkbe, üde hangulatot kölcsönöznek
Az idei év színében pompázó virágok különleges látványt nyújtanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.