Virágzó vidékünk

Ritka zebracsikók születtek Nyíregyházán

Facebook/Nyíregyházi Állatpark
Facebook/Nyíregyházi Állatpark
A természetes életterük szűkülése és a vadászat miatt drámaian csökkent a számuk, a vadonban mindössze kétezer egyed él.

Két Grevy-zebra (Equus grevyi) született a Nyíregyházi Állatparkban, a közönség már láthatja a kifutóban a ritka zebrafaj helyi szaporulatát.

A kancacsikók tavaly év végén jöttek világra két külön anyától, és eddig a park fűtött istállóiban növekedtek. Jelenleg egy elkülönített külső kifutóban vannak és fokozatosan ismerkednek meg Afrika patás állatait bemutató kifutórendszer többi lakójával

– mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a park zoológiai osztályvezetője az MTI-nek.

A Grévy-zebra a legnagyobb termetű zebrafaj és egyben a legnagyobb vadon élő lóféle.

Táplálékuk életük első hat-hét hónapjában elsősorban az anyatej volt, de 30-40 naposan már elkezdték kóstolgatni a szálas takarmányt is. A két nőstény közül az egyik Németországból, a másik holland állatkertből érkezett Nyíregyházára, a hím pedig itt született és a tenyészprogram keretében már egy másik állatkertben él

– fejtette ki a szakember.

A többi zebrafajtól, az alföldi és hegyi zebrától könnyen megkülönböztethető, mivel hasa töve fehér és a hátán a gerinc mentén fehérrel keretezett sáv fut végig, valamint a fülei is jóval nagyobbak.

A faj a nevét Jules Grévy 19. századi francia köztársasági elnöktől kapta, aki egy ilyen állatot kapott ajándékba Abesszíniától.

A vadon élő populáció mérete az elmúlt évtizedekben a természetes életterük szűkülése és a vadászat miatt drámaian csökkent, így mindössze kétezer egyed él belőle Dél-Etiópiában és Kenyában. Szaporításuk fontos feladat az állatkertek számára; a Nyíregyházi Állatparkba az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkeztek a szülőállatok.

Kapcsolódó
Világritkaság: észak-kínai leopárd született a debreceni állatkertben
A természetben már csak 350 egyed él a fajból.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik