Időutazásra hív a felújított Hortobágyi Pásztormúzeum

Húsvéttól várja az érdeklődőket a Pásztormúzeum és a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontja.

A „Világörökségünk a puszta” projekt keretében megújult többek között a csárdakert, a látogatóközpont és a vásártér, a fejlesztés utolsó eleme pedig a Pásztormúzeum március 28-i átadása volt.

Az UNESCO kulturális világörökségének részét képező, műemléki védettségű egykori szekérállás a műemléki helyreállítást követően a több, mint 100 évvel korábbi arcát mutatja.

A Pásztormúzeumban „A természettől állattenyésztésre rendelve” című kiállítás a pásztorok különleges tudásáról szól.

A kiállítás, mely a pásztorévkör jeles eseményei mellett, a pásztorok tevékenységének látványos elemeit is bemutatja, központi eleme egy olyan palást, melynek külső oldalát körbe járva a puszta négy évszakos arcát ismerhetjük meg interaktív játékok, látványos filmek és fizikai erőpróba játék segítségével. Mennyezeti sávjában a pásztorok csillagismerete is kibontakozik.

A körsétát követően betérve egy „szupersziget” belső terébe egy lebilincselő rövidfilm röpít minket a puszta drámai akciókkal és csendes, meghitt pillanatokkal vegyes világába, melynek révén „sűrített” pusztai élményutazás részesei lehetünk.

Hortobágyi nemzeti park igazgatóság
Hortobágyi nemzeti park igazgatóság
Hortobágyi nemzeti park igazgatóság
Hortobágyi nemzeti park igazgatóság
Hortobágyi nemzeti park igazgatóság
Hortobágyi nemzeti park igazgatóság

A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontja előtti területen új közösségi tér jött létre, padokkal árnyékot adó pergolával, melynek központi eleme a már közel egy éve felavatott daruszobor.

A „Hortobágy természete” című kiállítás az épület első részében, két szinten kapott helyet, és interaktív módon ismerteti meg a Hortobágy természeti gazdagságát, a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságát. Rávilágít a természeti értékekre, felkelti a látogató érdeklődését és felkészíti őt a nemzeti park területén elérhető tanösvény-túrákra.

Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyi Nemzeti Park éves látogatottsága 160 ezer fő, komoly ökoturisztikai infrastruktúra-hálózatot építettek ki.

 

A park területén két nagy látogatóközpont, 15 tematikus bemutatóhely, két szálláshely, egy természetiskola, egy tájház, egy arborétum és 11 tanösvény található.

 

A madárvilág mellett olyan különlegességeket is bemutat a park, mint az őstulok és az eurázsiai vadló, utóbbi 2200-as világállományából háromszázat tartanak itt.

Kapcsolódó
Megújulhat a hortobágyi kisvasút
Kritikus állapotban vannak a töltések a Tápcsatorna partján.