Virágzó vidékünk

Megújulhat a hortobágyi kisvasút

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Kritikus állapotban vannak a töltések a Tápcsatorna partján.

Hamarosan rendbe tehetik a hortobágyi kisvasút vonalát – írta a Hajdú-Bihar vármegyei Hírportál.

Felújítaná a Hortobágy-halastavi Kisvasutat a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. A tervező kiválasztására szóló pályázati felhívás március 6-án jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben.

A Hortobágy-halastavi Kisvasút iparvasútként a halastó üzembeállításával egyidőben kezdte meg működését több, mint 100 éve. A vasúti pálya a tóegység töltésein létesült.

A jelenlegi, korábban többször felújított, majd bővített pálya mintegy 3,5 kilométer hosszon a Halastói tápcsatorna jobboldali töltésén, további 1,5 kilométeren pedig a a tápcsatorna baloldali töltésén kizárólag turisztikai üzemben működik.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Tasi Zsolt

A Tápcsatorna az év csaknem teljes időszakában üzemi vízszinten van, mivel a feltöltést követően a közel kétezer hektár tórendszer vízvesztésének pótlását biztosítja, míg a lehalászást követően a telelők állandó vízfrissítését szolgálja ki.

Az elmúlt években a Tápcsatorna töltés vegetációja nagy mértékben elvadult, veszélyeztetve a kisvasúti forgalmat. A töltések tavak felőli oldalain jelentős növényelburjánzás tapasztalható, nem ritka a 30 centiméter törzsátmérőt meghaladó fás szárú növényzet sem. Emellett nagyszámú állati üreg és járat található a vízszint fölött, melyeken esetként át lehet látni a töltés túloldalára.

A beruházás helyszíne a „Hortobágyi Öregtavak” halgazdasági, ökológiai hasznosítású, üzemelő halastó, mely a turista forgalom előtt meg van nyitva. A tervezési feladatok 3,5 kilométer tápcsatornát érintenek két oldali töltéssel.

A tervezésre az ajánlatokat március 21-ig várják.

Kapcsolódó
Madárritkaságokat figyeltek meg a Hortobágyon
Fokozottan védett madarak népes csapatait fotózták le.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik