Mozaik

Lehalásszák a Hortobágy legnagyobb halastavát

karácsony zita/bnpi
karácsony zita/bnpi
A lehalászás ideje egybe esik a madarak vonulásával.

A hortobágyi halastavak Közép-Európa egyik legnagyobb halastó-rendszerét alkotják, változatos és gazdag élőviláguk egész Közép-Európa egyik legismertebb madár élőhelye, mintegy 300 madárfaj figyelhető meg itt.

Kapcsolódó
Százezer daru már megérkezett a Hortobágyra
A daruvonulás az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma.

Idén március második felében kezdődött el a Hortobágyi Öregtavak Kondás tavának – mely a daruvonulásban kiemelkedő jelentőségű – lehalászása.

A 470 hektáros tó a Hortobágy legnagyobb halastava, a darvak mellett számos vízimadár látogatja. Ősszel több tízezer daru tölti az éjszakát a Kondás-tó lecsapolt medrében.

Az Öregtavak halgazdálkodója a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, az általuk folytatott halgazdálkodás természetvédelmi célú. A haltermelési tevékenység folyamatos táplálékkal és élőhellyel szolgál az itt élő életközösségek számára. A tavak lecsapolt állapotának haszonélvezői többek között a parti- és gázlómadár fajok mellett a halfogyasztó emlősök is.

A lehalászás ideje egybe esik a madarak vonulásával. A téli telelőhelyekről fészkelőhelyeik felé tartó madár tömegek, szívesen használják ki a táplálékbő és nyugalmat biztosító halastavak kínálta lehetőségeket.

A lehalászásról Karácsony Zita, a HNPI Területmegőrzési Osztály munkatársa készített gyönyörű képsorozatot.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik