Mozaik

Madárcsoda történt a Hortobágyon

Wikipedia.com
Wikipedia.com
Az első példányt 2005-ben észlelték hazánkban.

Igazi ritkaság, egy Amerikai pettyeslile tűnt fel a Hortobágyon, írja a Birding Hungary Facebook oldala.

Az Amerikai pettyeslile hazája Észak-Amerika, a madár rendkívül ritka vendég Európában. Ennek a fajnak ez a mostani mindössze az ötödik hazai előfordulása. Terepen könnyen összekeverhető az aranylilével, és még inkább az ázsiai pettyeslilével, amivel sokáig egy fajba is sorolták.

Kapcsolódó
Új fecskefajjal bővülhet a magyar madárfauna
Ezek a világ legtöbbet és leggyorsabban repülő madarai.

Az Amerikai pettyeslile Észak-Amerika északi részén költ, telelni Dél-Amerika középső részéig vonul. Természetes élőhelyei a tundrák, egyéb füves puszták, mocsarak és tengerpartok, valamint szántóföldek, ahol rovarokkal, férgekkel, pókokkal, puhatestűekkel és rákfélék táplálkozik, de bogyókat is fogyaszt.

Az Amerikai pettyeslile 24–28 centiméter nagyságú madár. A tojó és a hím nyugalmi tollruhája barna színű, amit sárgás pöttyök ékesítenek. Nász idején a hím tollruhája hasán, torkán és hasalján fekete.

Hazánkban első előfordulását 2005-ben hitelesítette a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, akkor egy példányt Apaj határában észleltek.

Kapcsolódó
Újra felbukkant a vadonban a 40 éve kihaltnak hitt madár
A madár legnagyobb ellensége a guami katonai bázisra véletlenül behurcolt barna fakígyó, más néven barna mangrovesikló, amely a Guamon honos 11 erdei madárfajból 9-et végleg kiirtott.
Olvasói sztorik