Mozaik

Új fecskefajjal bővülhet a magyar madárfauna

Ezek a világ legtöbbet és leggyorsabban repülő madarai.

2020. május 2-án helyi madarászok figyeltek meg először egy, majd három, másnap már négy havasi sarlósfecskét Debrecenben, egy gabonatároló silónál. A négy madár az ezt követő napok reggelén és a délutáni órákban is megfigyelhető volt a területen. A megfigyelési időszak és a madarak viselkedése alapján akár költéshez készülő párokról is szó lehet. Amennyiben így lesz, egy új fészkelő fajjal bővülhet Magyarország madárfaunája, írja webokldalán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A sarlósfecskék a világ legtöbbet és leggyorsabban repülő madarai, előfordulhat, hogy csak a költési időszakban érint szilárd felszínt a lábuk, amikor a magas sziklafalak vagy épületek hasadékában, erdőszéli faóriások törzsének felső részén lévő harkályodúkban költenek.

Ezer kilométert is repülnek naponta a hazafelé tartó molnárfecskék
Geolokátorokkal fejtették meg két fecskefaj vonulásának titkait.

Bár életmódjukat és viselkedésüket tekintve fecskeszerűek (és magyar nevük is ez), a csoport közel száz faja nemhogy nem fecske, valójában nem is énekesmadár, a kolibrikkel állnak közvetlen rokonságban.

Magyarországon a sarlósfecske költ, a halvány sarlósfecske csak egyetlen (1996. május 22, Badacsonytördemic), a jóval termetesebb havasi sarlósfecske pedig tizennégy alkalommal került elő 1996-2020 között. Az 1996-2019 közötti havasi sarlósfecske megfigyelések egy-egy, ritkábban két átrepülő madárra, egyszeri alkalmakra korlátozódtak.

Ha a havasi sarlósfecskék az elkövetkező két-három héten a területen maradnak, akkor már szinte biztosan kijelenthető, hogy új fészkelő fajjal bővült a hazai madárfauna

– közölte az egyesület.

A legfőbb bizonyíték azonban az lenne, ha a nyár második felében a madarászok megfigyelhetnék a fiókák kirepülését és heteken át tartó gyakorló repüléseit is.

Kiemelt kép: Rudraksha Chodankar/Wikimedia Commons

Benépesültek a fecskefészkek, óvjuk meg a picinyke madarakat!
Szorgoskodnak és hamarosan költeni kezdenek.

 

 

.

Olvasói sztorik