Mozaik

Madárritkaság: két citrombillegető tévedt Szatymaz határába

Két citrombillegetőt találtak a madármegfigyelők vasárnap a Csongrád megyei Szatymazon, ez a faj harmadik előfordulása Magyarországon 2020-ban, írja Facebook-oldalán a Birding Hungary.

Mint a posztban fogalmaznak, a citrombillegetők hazánkban jellemzően egyedül szoktak megjelenni, ezért nagyon különlegesnek számít a mostani megfigyelés.

Tavaly április végén, május elején hosszabb ideig Magyarország területén tartózkodott egy pár, és abban reménykedtünk, hogy talán szaporodni is fognak, de aztán eltűntek. Talán a mostani madarak tovább maradnak és szaporodni is fognak? Ki tudja?

– tették fel a kérdést.

Fotó: birding.hu

A faj jelenleg hazánkban még meglehetősen ritka és kisszámú, de egyre rendszeresebb – elsősorban tavaszi -átvonuló. Státusza azonban rövidesen megváltozhat, átvonulóból fészkelő madár lehet, (amellett, hogy egyes példányok továbbra is csak migrációjuk idején mutatkoznak majd országunkban), ugyanis ez a billegető faj folyamatosan terjeszkedik Kelet-Európa felől Közép-, illetve Nyugat-Európa irányába, és napjainkra mint fészkelő, már elérte Németországot, Ausztriát és Svájcot is, azaz „előőrsei” már túljutottak rajtunk.

Hozzánk legközelebb Szlovákiában és Ausztriában költ – egyelőre még mindössze egy-két párban -, de könnyű megjósolni, hogy a fészkelők száma tovább fog nőni az említett térségben, és hazánkban is megtelepedik e faj a közeljövőben.

E nagyjából verébnagyságú, de sokkal nyúlánkabb, hosszabb lábú madár – a többi billegetőhöz hasonlóan – onnan kapta a nevét, hogy hosszú faroktollait a talajon (vagy a sekély vízben) történő haladása közben folyamatosan le-fel mozgatja, billegeti. Testtömege 18–25 gramm.

A „citrom” jelző a nászruhás hímek élénk citromsárga színére utal, mely az alsótest nagy részén, a fejen és a nyakon figyelhető meg, és már messziről beazonosíthatóvá teszi a fajt.

A nyak hátoldalán a sárga színt feketés gallér határolja. A tojók nem ennyire feltűnő színezetűek, többé-kevésbé hasonlítanak a többi hazai billegető faj tojóira és fiataljaira, illetve nyugalmi ruhás egyedeire.

Ritkán látott sirály tévedt Magyarországra
És a legnagyobb szerencsénkre a megfigyelők le is fotózták a madarat.

Kiemelt kép: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik