Mozaik

Visszatért felújított fészkére a 17 éves fekete gólya

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata évek óta követi nyomon annak a fekete gólya párnak az életét, melynek egyik tagja idén tölti be 17. életévét. Ezt a madarat 2003-ban Hercegszántó határában fiókaként gyűrűzte Kalocsa Béla és 2014-től fészkel a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben, olvasható a park Facebook-oldalán.

Fészkelőhelyéül egy nagyon szép öreg, fehér- és fekete nyárfák alkotta ligeterdőt választott, ahol sajnos nem ritka, hogy tavaszi viharos szelek hatására a nagy tömegű gallyfészek leszakad. Tiszapüspöki védett hullámtéri területén is ez történt. Ha az érintett fészek egy színes gyűrűvel jelölt madár használatában áll, a nyomon követhetőségnek nem csak természetvédelmi, hanem tudományos jelentősége is van, ezért a fészket a Tájegység munkatársai műfészekalap segítségével március közepén újjáépítették.

Alig néhány nap elteltével a terület természetvédelmi őre megpillantotta a várva várt, gyűrűs fekete gólyát, amint a helyreállított fészkén pihent a hosszú vándorútját követően. Az öreg fekete gólya elfogadta az ember által épített műfészket és szorgosan formálgatja azóta is. Sikeres költés esetén alkalom nyílik a fiókák további színes gyűrűs jelölésére, amely további információval látja el a szakembereket.

A Közép- Tiszai Tájvédelmi Körzetben stabil populációja él a fekete gólyának (Ciconia nigra). Az árterek jelképes madara közismerten a zavartalanságot keresi szaporodásához, ezért is rendkívül fontos a faj védelme szempontjából az erdőgazdálkodók természetközeli szemlélete.

Naplementében mutatta meg báját egy telelésből hazatért gólya
Megkockáztatjuk, hogy ez lesz a hónap természetfotója.
Olvasói sztorik