Virágzó vidékünk

Elkezdődik a gemenci feketególya-fészek élő adásának 8. évada

A Gemenc Zrt. webkamerája február 18-ától közvetíti a fokozottan védett madarak mindennapjait. A fészek még üres, de nem sokáig...

A korábbi évek tapasztalatai szerint várhatóan napokon belül elfoglalhatják a gemenci erdőben bekamerázott fészküket az Afrikából visszatérő fekete gólyák, írta Facebook-oldalán a Gemenci Ökológiai Központ.

A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően folytatódhat a be nem avatkozás elvére épülő tudományos megfigyelés

– olvasható a bejegyzésben.

Ismeretlen gólyák foglalták el Tóbiás és Sára gemenci fészkét
Valószínűleg fiatal pár foglalta el a költőhelyet.

A tudományos megfigyelésen túli élő közvetítést azért indította el 2013-ban a Gemenc Zrt., hogy ne csak a szakemberek és a tudósok, hanem az internet segítségével bárki megfigyelhesse a fokozottan védett gemenci fekete gólyák életét. Azonban minden megfigyelőnek fontos megértenie, hogy bármilyen szomorú vagy szélsőséges eseményt is látnak a közvetítés során, az erdőgazdaság nem fog beavatkozni a természet rendjébe – írták.

Mókusok a gemenci feketególya-fészekben – Fotó: webkamera, Gemenc Zrt.

A Gemenc Zrt. számára a tudományos kutatás és a természetvédelem szabályai az irányadók, ezért mindenképpen betartja a be nem avatkozás elvét. Az eddigi megfigyelések eredményei azt bizonyítják, hogy majdnem minden évben történt olyan szomorú eset, amikor a fiókák közül többen nem élték túl az első heteket, azonban Tóbiás és Sára a 2012-2018. közötti 7 év alatt 17 életerős fiókát nevelt fel, és a fiatal madarak július végén, augusztus elején sikeresen kirepültek.

Reméljük, hogy az idei gólyapár is hosszú éveken keresztül sok fiókát nevel majd fel. Ehhez azonban az kell, hogy az erdőgazdaság folyamatosan biztosítsa a háborítatlanságot.

Elpusztult az összes fióka a bekamerázott gemenci gólyafészekben
A viharos, esős időjárás áldozatai lettek a madarak.

Az elő közvetítés február 18-tól IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Kiemelt fotó: Gemenci webkamera/2018

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik