Virágzó vidékünk

Berepült egy fekete gólya Tóbiásék bekamerázott fészkébe

Csütörtökön 16 óra 28 perckor berepült egy fekete gólya Tóbiásék fészkébe a gemenci erdőben, erről árulkodik a webkamera visszanézhető élő képe.

A madár feltehetően nem az idén húszéves Tóbiás, mert nincs gyűrű a jobb lábán, és egyelőre az sem biztos, hogy párja, Sára az, mert ezt a felvételekről nehéz megállapítani.

A gólya mindenesetre bő negyed órát töltött el a fészekben, majd tovább állt és mindeddig nem tért vissza. Ha valóban Sára volt, akkor előbb-utóbb biztosan újra láthatjuk őt. 

Tóbiás egyébként rendre legelsőként szokott hazaérni, de életkora miatt sokan aggódnak érte, hogy egyáltalán életben van-e még. 1999-ben fióka korában gyűrűzték meg Bogyiszló környékén, 20 évével a legöregebb ismert vadon élő fekete gólya az országban. Különleges abban is, hogy a háborítatlan erdőrészeket kedvelő fajtársaival ellentétben egy erdészeti telephely közelébe költözött nyolc évvel ezelőtt, lehetővé téve a fészekkamerák üzemeltetését.

Elsőként mindig Tóbiás röpül be hosszú útja után a bekamerázott fészekbe, és általában február végén-március elején érkezik. 2013-tól ezekben az időpontokban foglalta el költőhelyét Gemecen, a Keselyűsben:

  • 2013 – március 5.
  • 2014 – február 24 .
  • 2015 – március 2 .
  • 2016 – február 26 .
  • 2017 – február 26 .
  • 2018 – március 2.
Szép csendben vonuló gólyák ezreit mészárolják le
Libanonban évente 2.6 millió madarat ejtenek el az orvvadászok.

A fészekkamerákat 2013-ban szerelték fel, és azóta több millió alkalommal látogattak el az érdeklődők a Gemenc Zrt. honlapjára, hogy bepillanthassanak ezeknek a fokozottan védett madaraknak a mindennapjaiba.

A webkamerás megfigyelés nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információt, hanem az erdőgazdaság természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít, hiszen több iskola tanulócsoportja is rendszeresen figyeli a gemenci fekete gólyák életét az internetes élő adásnak köszönhetően.

A webkamerákat megfigyelő érdeklődők, szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének és sikertelenségének egyaránt – hiszen ezek az események hozzátartoznak a természet rendjéhez, melybe semmiképp nem célja beavatkozni a Gemenc Zrt.-nek. Éppen ezért például soha nem terveznek a madarak megérkezése előtt a szakemberek beavatkozást a fészek helyreállításában sem.

Hazánkban jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű fekete gólya állománya. Többségük március 15-e körül érkezik meg a gemenci erdőbe.

Ennyi volt, az MME idén nem indítja el a gólyakamerákat
2019-ben már Báró életét sem követhetjük figyelemmel.
Olvasói sztorik