Virágzó vidékünk

Elegáns odúlakókat számolnak össze a Kiskunságban

A fekete harkály-állomány territóriumait összesítik tavasszal.

A Peszéri-erdőben számos odúlakó madárfaj költ, köztük a legnagyobb európai harkályfaj, az elegáns tollazatú fekete harkály. A harkályok jellegzetes viselkedésjegyei alapján azonosítjuk a territóriumaikat. írja a Kiskunsági Nemzeti Park.

A fekete harkály hazánkban természetvédelmi oltalom alatt álló faj, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

A Peszéri-erdőben kifejezetten gyakori fekete harkály pontos állományméretét, azaz az itt található territóriumok számát, eddig még nem mértük fel. Az idei tavasz egyik fontos monitoring feladata ezek számának pontos meghatározása

– számolt be Dr. Vadász Csaba, természetvédelmi őrkerület-vezető.

Fotó: Pixabay

A fekete harkály elsődleges odúlakó faj, vagyis saját maga készíti költőodújukat. Ezekben később számos más madárfaj is költhet: leggyakrabban a seregély, de akár a Duna-Tisza közén ritka, de a Peszéri-erdőben gyakori kék galamb is.

A territoriális madárfajokra jellemző, hogy az élőhelyük egy részét kizárólag egy-egy pár használja, onnan minden más fajtársukat igyekeznek elűzni a költőhely, vagy a táplálékuk védelme érdekében. Ezeket a fajokat elsősorban a hangjuk alapján azonosítják: dobolás, territóriumféltő hangok.

Az odúkészítő madárfajok által kialakított odúk rendkívüli mértékben növelik egy-egy erdőállomány mikroélőhely-diverzitását, amely pedig a faj-szintű diverzitás alapja a mérsékelt övi erdőkben. Ezért nagyon fontos, hogy a favágások során a mikroélőhelyeket hordozó, úgynevezett biotópfákat mindig meghagyják.

Fotó: Kalotás Zsolt/Kiskunsági Nemzeti Park

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Alastair Rae

Ritka madárcsoda történt a Hortobágyon
Ritka, mint a fehér holló. Bár ez a madár nem holló, de nagyon ritkán téved Magyarországra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik