Virágzó vidékünk

Beteg lucerdőket irtanak ki az Őrségben

A monokultúrában ültetett lucfenyők sebezhető és szegényes élőhelyet nyújtanak az élővilágnak is.

Leromlott állapotú, évek óta sínylődő középkorú lucfenyveseket vágnak ki az Őrségben, hogy értékes erdeifenyő elegyes tölgyes erdőkké alakíthassák át – írja az Őrségi Nemzeti Park. A beteg erdők felszámolását és az újratelepítéseket  a „Bolygatott erdei élőhelyek rekonstrukciója” című pályázati projektből finanszírozzák.

A rendszeresen felázó talaj most nehezíti a munkálatokat, amelyek ilyenkor szünetelnek.

A Kondorfa és Őriszentpéter határában kivágott erdők helyén ősszel a csemeteültetéssel folytatódnak majd a munkálatok, amelyek során számos elegyfafaj és cserje is elültetésre kerül, fokozva az élőhelyi változatosságot és kielégítve sok madár és rovarfaj igényeit

– írják az őrségi honlapon.

Miért betegedtek meg az őrségi  lucerdők?!

A kevés csapadék miatt is lecsökkent a faegyedek ellenálló képessége, a szú populációk felszaporodtak és a betegeskedő faegyedek végső pusztulását okozzák.

Az erdészek reményei szerint az Őrségben jellegzetes és sokkal ellenállóbb erdeifenyő elegyes tölgyesek sokkal ellenállóbbak lesznek a lucfenyveseknél. Élőhelyként fognak szolgálni számos védelem alatt álló növény- és állat-fajnak, például a nagy tarka harkálynak, henye boroszlánnak, hamvas küllőnek, de a nagy szarvasbogárnak is.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik