Mozaik

Harkályok kopácsolásától hangosak az ártéri erdők

Közben a kis testű énekesmadarak is hallatják hangjukat.

Szorgalmasan kopognak már a harkályok a Maros-árterében, írja a Körös-Maros Nemzeti Park .

Megérkezett a tavasz  Körös-Maros Nemzeti Park erdős területeire, a Maros hullámterének tél végi csendjét reggelente többféle harkály kopácsolása mellett széncinegék és csuszkák éneke töri meg.

Öt lépésben elsajátíthatjuk a madarak nyelvét
Ha megtanuljuk a madarak nyelvét, sok mindenről tudomást szerezhetünk, ami a környezetünkben zajlik.

A hím harkályok napok óta csalogatják tojóikat jellegzetes, hangos kopogtatásukkal. Kis, közép és nagy fakopáncsok, zöld küllők és fekete harkályok példányai gyors tempóban ütögetik csőrükkel az ártéri fák törzsét. Közülük a közép fakopáncs az Alföld árterein nagyon ritkán fordul elő.

Nagy fakopáncs- Fotó: Pixabay

A harkályfélék családjába tartozó madaraink erdőink, kertjeink fáinak lombkoronájában, leggyakrabban párban élnek. Táplálkozásuk különleges. Csőrükkel hosszú ideig, nagy erővel, hihetetlen gyorsasággal képesek a fákon kopácsolni a kéreg alatt, a fák törzsében élő férgek és lárvák után kutatva, melyek a hangyákkal együtt legfőbb táplálékukat adják.

 A harkályok másodpercenként 15-20 ütést is képesek leadni a fa törzsére.

Kopogásuk nemcsak táplálékszerzésük kísérő jelensége, a mélyebb üregekbe gyakran fészkelőodújukat is megépítik. Saját területük határainak kijelölése után a későbbiekben a tojók odacsalogatásában is fontos szerephez jut különleges hangkeltésük. Fajtától függően három-nyolc, fehér színű tojást raknak fészkükbe.

Kék cinegék – Fotó: Pixabay

A harkályféléken kívül sok más hazai madarat látni-hallani már a Maros árterének erdőiben. Széncinkék, erdei pintyek és csuszkák is dalolnak reggelente. A kis testű énekesek mellett a fák ágain egy kis testű verébféle, a rövidkarmú fakusz is megjelent. Bár a fakusz nem tipikusan alföldi madár, az Maros árterének erdeiben mégis egyre gyakrabban fordul elő.

Kiemelt kép: Pixabay

Szinte három lába van a nagy fakopáncsnak
Farkuk még pihenés közben is dolgozik, legalább akkora munkát végezve, mint a csőr.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik