Mozaik

Egzotikus madárritkaság tévedt az Alföldre

A faj a megfigyelések szerint északi terjeszkedésbe fogott az elmúlt évtizedekben.

A dekoratív kucsmás sármány egyelőre ritka vendég hazánkban. Elsősorban a mediterrán térségben költ: Olaszországban és attól keletre, a Balkán-félszigeten, a Fekete-tenger partvidékén, Kis-Ázsiában a Kaszpi-tengerig, Iránig jelen van, írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága.

Egzotikus madár kalandozik az alföldi pusztán
Június eleje óta többször is megfigyeltek egy éneklő hímet.

Magyarországon 1995-ben figyelték meg először, Tiszanánán. A következő megfigyelés Pélyen ezután öt évet váratott magára, de 2000-től kezdve évente van egy-egy észlelése. 2010-ben Bácskában, a Kiskunsági Nemzeti Park működési területén is megjelent, 2017-ben bizonyították hazai költését.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén Kübekháza és Makó környékén, valamint a Csanádi-pusztákon is többször felbukkant az elmúlt években. Makónál is megfigyeltek idén egy fészeképítő példányt, május végén pedig Baranya megyéből is jelezték a faj jelenlétét.

Fotó: Dr. Raju Kasambe/Wikimedia Commons

A faj a megfigyelések szerint északi terjeszkedésbe fogott az elmúlt évtizedekben, már Németországban is felbukkant. Várhatóan egyre többet fogunk találkozni hazánkban ezzel a szép madárral.

Vonuló madár, a telet Délkelet-Ázsiában tölti.

Kiemelt kép: Bouke ten Cate/Wikimedia Commons

Sarkantyús sármányok telelnek a Cserebökényi-pusztán
Magyarország a telelőterületük északi határa, így itt nem túl nagy számban találkozhatunk velük.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik