Mozaik

Egzotikus madár kalandozik az alföldi pusztán

Június eleje óta többször is megfigyeltek egy éneklő hímet.

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén az utóbbi években többször is megfigyeltek kucsmás sármányt, és idén ismét felbukkant egy példány Makó közelében – olvasható a nemzeti park weboldalán.

Sarkantyús sármányok telelnek a Cserebökényi-pusztán
Magyarország a telelőterületük északi határa, így itt nem túl nagy számban találkozhatunk velük.

A mediterrán térségben költő kucsmás sármány első példányai 2010-ben jelentek meg Magyarországon Baja, illetve Csávoly közelében. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül az első megfigyelések 2015-ben történtek Kübekháza és Makó környékén.

Kucsmás sármány

A kucsmás sármányok a verébalakúak rendjébe tartoznak. Testük legnagyobb része napsárga színű, a hímek jellegzetes, kucsma formájú fejmintázatot viselnek. Erős csőrű, magevő madarak, melyek rendszerint a repceföldek közelében telepszenek meg tartósan. Az utóbbi évtizedben elkezdtek terjeszkedni észak felé.

Tavaly a Makó és Maroslele közötti Ószegedi úton heteken keresztül láttak egy hímet és egy tojót. Fészkükre nem bukkantak, de valószínűleg költöttek, mert a hím heteken át énekelt. Idén ugyanezen a helyen június eleje óta többször is megfigyeltek egy éneklő hímet. Mivel nem gyűrűzték meg, így nem tudják egyedileg azonosítani, de valószínűleg ugyanaz a madár tért vissza tavalyi költőhelyére.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Mark S. Jobling

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik