Virágzó vidékünk

Beültették Székesfehérvár első esőkertjét

Facebook/Székesfehérvár Városgondnoksága
Facebook/Székesfehérvár Városgondnoksága
Negyven fajból ezer fiatal növény került az esőkertbe.

A Törökudvarban készült el a város első esőkertje, mely a környező épületek esővizét használja majd. A kertben 40 fajból mintegy ezer növény növekszik.

A közel 3 millió forintos beruházás a szivattyúkkal foglalkozó nagyvállalat, a Grundfos Magyarország Kft. támogatásával valósult meg. A cég vezetője úgy véli az udvar kialakítása szép közösségi megmozdulás, amelynek szerettek volna részesei lenni. A munkába bekapcsolódott a város polgármestere, Cser-Palkovics András is, aki elmondta, a most elkészült esőkertet akkreditálni is fogják a Green City mozgalom keretében. A városvezető úgy véli, a terület kuriózum lesz és egyben jó példa is arra, hogy a város más pontjain is létrehozzanak hasonlókat civil összefogással – írta meg az fmc.hu.

Facebook/Székesfehérvár Városgondnoksága

Ez egy nagyon dús biodiverz évelőkert lesz, melynek kialakítása során igyekeztünk alkalmazkodni a terepviszonyokhoz és a csapadékhoz. Úgy struktúráltuk a növényeket, hogy a kör közepén vannak azok a fajok, fajták, amik jól bírják a sok vizet, és belülről kifelé haladva egyre inkább szárazságtűrő növényeket teszünk, figyelve mind a 40 faj és fajta ökológiai igényét. A belváros üde színfoltja lehet majd ez a kert itt a Törökudvarban, ahol fás szárú növényeket nem lehet ültetni. Ugyanakkor azt kérem mindenkitől, hogy csodálja ezeket a növényeket, de vigyázzon is a kertre

– nyilatkozta a Feolnak az ültetést irányító szakember, Csete Gábor.

Az ültetés április 11-én, reggel nyolckor kezdődött, valóságos tömegben, ugyanis a városgondnokság munkatársain túl a támogató cég csapata és a városvezetés is kivette a részét a munkából. A most elültetett növények várhatóan már idén nyárra kivirágoznak, a szakemberek szerint azonban a kert a végleges arcát a következő egy-két évben nyeri majd el.

Kapcsolódó
Szépen fejlődik az esőkert a kecskeméti lakóparkban
Az esővizet az ereszcsatornák kifolyóitól kavicsokkal kibélelt árkokkal vezetik el a kerthez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik