Virágzó vidékünk

Szépen fejlődik az esőkert a kecskeméti lakóparkban

Zöld Küldetés Egyesület
Zöld Küldetés Egyesület

Mint arról már korábban is írtunk, Kecskeméten, a Sostakovics utcai társasházak tetőzetéről évek óta az épületek tövébe folyt az esővíz, áztatta a falat, megjelent a penész is, így jött az ötlet, hogy el kellene vezetni a vizet a házak ölelésében fekvő kis tér közepére, ahol eddig nemigen volt növényzet – olvastuk a Zöld Küldetés Egyesület weboldalán.

Az egyesületnek a városrészi képviselői keretből sikerült a projektre 600 ezer forintot elnyerni, így elindulhatott a munka.

Kapcsolódó
Esőkerttel tartanák meg a lehulló csapadékot Kecskemét egyik utcájában
Ezzel a projekttel szeretnék megmutatni, miért és mire is jó egy esőkert és hogyan lehet létrehozni,

A tervezés, az érkező vizek felmérése és a helyszín pontos kijelölése után tavasszal a tér közepén 90, a körülötte lévő külső gyűrűben pedig 70 centiméter mélységben szedték ki a földet, egy részét összekeverték komposzttal, és a tápanyagdús keveréket terítették le 40-45 centiméteres vastagságban. A vizet az ereszcsatornák kifolyóitól kavicsokkal kibélelt árkokkal vezetik el a kerthez.

Zöld Küldetés Egyesület

Ezután következett a növényzet elültetése, legvégül pedig mulccsal borították be a területet. A munkálatokban jelentősen kivették részüket a szomszédos házakban lakók, így sok költséget megtakarítottak.

Az esőkertbe összesen 28 facsemete került – kislevelű hárs, éger, vadkörte és nyír -, több mint ötven cserje – például tiszafa, som, borbolya, kányabangita, gyöngyvessző -, míg a peremét évelő növények, többek között őszirózsák, zsályák, bíbor kasvirágok és sásliliomok díszítik.

Nyáron viszont alig volt eső, így az öntözést egy-két naponta felvállaló környékbeli lakók gondosságán múlott, hogy a kertben megmaradtak a növények. Szeptemberben végre többször is esett, és a fóliával és kaviccsal kibélelt befolyókon a tetőkről is megérkezett a csapadék. Ezzel a módszerrel az átlagosnál háromszor-négyszer több vizet kap a kert, amely a tápanyagdús talajnak és a mulcsolásnak köszönhetően a vizet sokáig el is tudja raktározni.

Én is meglepődtem, mennyit nőttek. Az egyik cserje például másfél métert, pár hónap alatt! Néhány facsemetének pedig háromszor-négyszer akkorák most a levelei, mint amikor elhoztuk őket a faiskolából

– mondta el Farkas Barta Kata, a Zöld Küldetés Egyesület elnöke.

Kapcsolódó
Ezek az okos kertöntöző rendszer mindent felülmúló előnyei
Forradalmi öntözéstechnika, ami az időjárást figyelembe véve öntözi a növényeinket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik