Kertünk-Portánk

Kerti munkák, amiket érdemes elvégezni ősszel

A kerti munka kiváló alkalom arra, hogy az ember szabad levegőn legyen és mozogjon. Egészen a novemberi hidegekig nem is kell ezekről az elfoglaltságokról lemondani.

Itt van az ősz. Bár még melegek a nappalok, de már egyre rövidülnek. Megállíthatatlanul közeledik a hideg évszak. Addig azonban még, amíg a természet aludni tér, számos dolog van, amit a kertekben érdemes elvégezni.

Ültetési és átültetési munkák

Ősszel el lehet kezdeni az átültetéseket. A talaj elegendő nedvességtartalommal rendelkezik a rendszeres esőzések miatt. A talaj még elég meleg a nyár után, így a növényeknek még van elegendő idejük ahhoz, hogy új helyzetükbe szokjanak és új gyökereket képezzenek.

Új növényeket is lehet ültetni. A zöldségeket kétféleképpen ültethetjük. Az egyik esetben kora ősszel ültetjük el a magokat, amik aztán még télig kikelnek, és áttelelnek. Így ültetjük például a fokhagymát, sóskát, kelkáposztát.

A másik eset az, mikor novemberben, az első fagyokat megelőzve ültetjük el a magokat. Ebben az esetben a magok a földben telelnek át. Így ültethetünk petrezselymet, sárgarépát, vöröshagymát, zöldborsót többek között. Arra érdemes figyelni, hogy az ültetéskor ne menjen a hőmérséklet +5 C fok fölé, mert ha hamarabb vetjük, akkor a  magvak  kicsíráznak, és később a nagyobb hidegekben elfagynak.

iStock

Jöhetnek a virághagymák

A virághagymákat ősszel is el lehet ültetni, hogy virágai tavasszal a megfelelő időben bújhassanak ki a talajból.  A jácint, tulipán, nárcisz, írisz hagymáit ősszel, a talajmenti fagyok beállta előtt érdemes elültetni. A virághagymát háromszor mélyebb gödörbe tegyük, mint amilyen nagy a hagyma, temessük be majd jól öntözzük meg.

Ültessünk ősszel pompázó virágos növényeket

Bizony ebben a kora őszi időszakban sem kell még lemondanunk a virágpompáról. Vannak ilyenkor nyíló virágok, amiket még érdemes elültetni. Lampionvirág, dália, árvácska, krizantém, napfényvirág, varjúháj, díszkáposzta – csak néhány virág azok közül, amikkel ilyenkor is díszíthetjük a kertet.

iStock

Kertrendezés, metszés, fűnyírás

Bár nem a legszórakoztatóbb kerti munka, mindenképp érdemes egy kertrendezést is beiktatni az ősz folyamán. Ilyenkor az elszáradt növényeket összeszedhetjük, gereblyézhetünk, ágyásokat igazíthatunk és a metszést is megejthetjük azoknál a növényeknél, amelyeknél ebben az időszakban megengedett.

Fordítsunk időt a pázsitra is

A nedves, alacsony hőmérséklet és a kevés napfény természetesen befolyással van a gyepre is. Ha azt szeretnénk, hogy tavasszal üde legyen a fű a kertünkben, azért ilyenkor ősszel tennünk kell bizonyos lépéseket. Szedjük össze a lehullott faleveleket, hogy ne fogják el a napfényt, mert azoktól csak száraz, barna lesz a fű. Novemberben még egy utolsó fűnyírás, majd trágyázzunk. Érdemes figyelni arra, hogy a használt trágya alacsony nitrogén, de magas káliumtartalmú legyen.

Amikor az idő végképp hűvösre fordul a fagyérzékeny növényeket be kell takarni, a cserepes növényeket beltérbe kell hordani, a kerti szerszámokat is el lehet pakolni, vízteleníteni kell a csapokat, öntözőberendezéseket, hogy a víz ne okozzon fagykárokat.

A kerti munka kiváló alkalom arra, hogy az ember szabad levegőn legyen és mozogjon. Egészen a novemberi hidegekig nem is kell ezekről az elfoglaltságokról lemondani. Akkor kicsit megpihenhetünk, ám nem kell sokat várni, s a tavasz első sugaraival máris mehetünk újra, és örömünket lelhetjük a kertben, a kerti munkákban.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik