Kertünk-Portánk

Aki egész életre szóló boldogságot szeretne, az építsen kertet

Inspiráló idézetek a kertről.

A kert gyógyítja a lelket, javítja a mentális egészséget és az étvágyat, kiváló testmozgás, erősíti a családi kötelékeket, kitartásra nevel és felelősségre, valamint sikerélményekkel is megörvendeztet bennünket.

És csodaszép.

Sokan sokféleképpen megfogalmazták már, mi is a kert, inspiráló idézetekből gyűjtöttünk össze most néhányat:

Fotó: Pixabay.com

,,Kicsit olyan a kert, mint a szép zene, amelyet a Nap, ez az égi karmester vezényel. Tavasszal int, kibújnak a korai hagymások levelei és kelyhei, a színek szimfóniájának első taktusai, aztán következnek a zöld akkordok, az ezerféle különös levél a zöld minden árnyalatában, illeszkedve az örökzöldek tartós, mély tónusaihoz. Aztán ahogyan az idő múlik, a Nap egy-egy intésére felszikráznak a bokrok, nyílnak a virágok: fehérek, sárgák, kékek, lilák. Bomlanak a szép rózsák illatos szirmai. Nyáron formálódnak a gyümölcsök, ősszel roskadnak a fák, a bokrok a gazdag terméstől.” (Csányi Vilmos)

,,Ha van kerted és könyvtárad, akkor mindent birtokolsz, amire valójában szükséged van.” (Marcus Tullius Cicero)

Fotó: Unsplash.com

,,A kert dicsősége: kéz a földben, fej a napban, szív a természetben. A kert ápolása nem csak a test, hanem a lélek táplálása.” (Alfred Austin)

,,A kert nagy tanár. Türelemre és gondos odafigyelésre tanít; tanítja a munkát és a takarékosságot; de mindenekelőtt megtanít a tökéletes bizalomra.” (Gertrude Jekyll)

,,A Mindenható Isten először kertet ültetett. És valóban ez az emberi örömök legtisztábbika.” (Francis Bacon)

Fotó: Unsplash.com

,,Minden kert mögött ott a Paradicsom, és néhány kert valódi Paradicsom.” (Derek Jarman)

,,Kertet építeni annyi, mint egy mások számára is látható, érzékelhető, élvezhető szép világot, egy kápráztató életegyüttest megteremteni. Aki kertet alkot, az szépséget, maradandóságot teremt.” (Szabó Ferencné)

,,Testünk a kert, akaratunk a kertész.”  (William Shakespeare)

Fotó: Pixabay.com

,,A kert a sugallat, hogy létezik egy olyan hely, ahol félúton találkozhatunk a természettel.” (Michael Pollan)

,,Egy társadalom akkor növekszik jól, amikor az öregek olyan fákat ültetnek, amelyek árnyékában tudják jól, ők soha nem ülhetnek.” (görög közmondás)

,,Alkosd és ápold lelkedet, mint egy kertet, vigyázz az élet évszakaira, mikor a gyomlálás, a gazszedés, a trágyázás ideje van, s a másikra, mikor minden kivirul lelkedben, s illatos és buja lesz, s megint a másikra, mikor minden elhervad, s ez így van rendjén, s megint a másikra, mikor letakar és betemet fehér lepleivel mindent a halál. Virágozz és pusztulj, mint a kert: mert minden benned van. Tudjad ezt: te vagy a kert és a kertész egyszerre.” (Márai Sándor)

Fotó: Pixabay.com

,,A kert egyszerűen nem engedi, hogy lelkileg öreg légy, hisz túl sok remény és álom van még, ami nem valósult meg.” (Allan Armitage)

,,Aki egy órára boldog szeretne lenni, az lakomázzon be finom ételekből, aki egynapi boldogságban akar részesülni, az házasodjon meg, de aki egy egész életre szóló boldogságot szeretne, az építsen kertet.” (kínai közmondás)

Kiemelt kép: Pixabay.com

Olvasói sztorik