Életmód

Új időszámítás a kertgondozásban, ezekkel a locsolókkal gyerekjáték az öntözés (x)

Fiskars
Fiskars
A locsolást nem kell túlbonyolítani, egyszerűen tartós, és magas minőségű öntözőkre van szükség hozzá és gondos tervezésre, ebben segít a Fiskars kertméret-kalkulátora is.

A tavasz beköszöntével a kerti munkák ideje is elérkezik, ám az egyáltalán nem mellékes kérdés, hogy milyen eszközökkel vágunk neki növényeink gondozásának. Ha örömöt, és nem feszültséget keresünk kertünkben, érdemes olyan modern eszközöket választanunk, amiket saját, és kertünk igényeihez szabhatunk.

Nem vitás, hogy a kert gondozásának alapja a megfelelő locsolás, ebben kezdtek új időszámítást a Fiskars öntözőberendezései. A legendás finn márka filozófiája szerint a locsolást nem kell túlbonyolítani, egyszerűen tartós, és magas minőségű öntözőkre van szükség ahhoz, hogy élvezetessé tegyük a kertben eltöltött időt. Azonban a megfelelő eszközök kiválasztása fontos: az öntözőberendezések kiválasztásakor célszerű, ha a kertünk méretéhez vásárlunk locsolót, így azt is elkerülhetjük, hogy mi öntözzük a szomszéd kertjét, vagy eláztassuk a kutyáját.

Nem tudod mekkora a kerted? Segít a kertméret-kalkulátor

Egyáltalán nem ritka az, hogy valaki nem tudja naprakészen, mekkora kerttel is rendelkezik. Ebben nyújt segítséget a Fiskars forradalmi újítása, a kertméret-kalkulátor, amivel négyzetméterre pontosan kiszámolhatjuk birtokunkat, és ehhez megfelelően választhatunk öntözőberendezést. Ez azért lényeges, mert így például könnyedén ki tudjuk választani, hogy nagy hatótávolságú esőztető locsolóra van szükségünk, vagy kis kertekbe tervezett helyhez kötött öntözőre. A kalkulátor egyébként nagyon látványos is, ugyanis műholdfelvételen tekinthetjük meg kertünket, és határozhatjuk meg annak méretét.

A megfelelő eszköz kiválasztása nem csupán saját kényelmünk szempontjából fontos, hanem azért is, mert az egyre szárazabb, aszályosabb nyarak idején kertünk minden öntözendő pontjára el tudjuk juttatni a megfelelő mennyiségű vizet kihívások nélkül.

Mekkora a kerted? Mihez kell kiválasztanod a szükséges eszközöket? Ha nem tudod, mérd le!
KERTMÉRET-KALKULÁTOR

 

Locsolás könnyedén. Így állj neki

A kert öntözése öt egyszerű lépésben meghatározható. A kertméretünk pontos megismerése után érdemes számba venni, hogy mire van szükség az öntözéshez. Bár igaz, hogy a sokféle lehetőség és a különböző felszerelések közt könnyű elveszni, mindent figyelembe véve, amire szükség van az:

· locsolótömlő,

· öntözőfej,

· esőztető,

· csatlakozó,

· hosszabbító,

· és esetleg időzítő.

A megfelelő öntözőrendszerekről rajzot is biztosít a Fiskars.

Harmadik lépésben fontos belőni, hogy milyen egyedi öntözési igényünk van, mert nem mindegy, hogy csak gyepet akarunk-e locsolni, vagy például autót is akarunk mosni a kertben. Továbbá a különböző locsolófejek is más-más célt szolgálnak. A vízsugár típusa növényenként eltérő igényű lehet: a palánták locsolására például finom permetező fej ajánlott, ám a virágágyasokhoz inkább a zuhanyfej passzol.

A negyedik és ötödik lépés, hogy milyen tömlőre és csatlakozókra van szükség. Ezek azért lényegesek, hogy a kert minden pontjára el tudjunk érni az öntözéssel, ugyanakkor annak nincs sok értelme, hogy több tízméternyi tömlő feltekerve álljon a tömlőkocsinkon. A színkódokkal ellátott csatlakozók pedig a variálhatóságot, és a zökkenőmentességet teszik lehetővé. A Fiskarsnál három féle színt használnak:

· 9 mm (3/8”)– sárga,

· 13-15 mm (1/2-5/8”)– kék,

· 19 mm (3/4”)– piros.

Ráadásul a tartós, úgynevezett FiberComp anyagból készülő öntözőfejekre, csatlakozókra 5 év garanciát ad a Fiskars. Ezek olyan masszívak, hogy amellett, hogy fagyállóak, még az autó súlya alatt sem sérülnek meg.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik