Virágzó vidékünk

Újabb relikviákkal gazdagodott a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye

Facebook / Munkácsy Mihály Múzeum
Facebook / Munkácsy Mihály Múzeum
Jelenleg már 591 darabot számlál a békéscsabai múzeum páratlan gyűjteménye.

Amerikából érkeztek füzetek a békéscsabai gyűjteménybe – írta a Békés Vármegyei Hírportál.

180 éve született Munkácsy Mihály, és az emlékév alkalmából a Munkácsy Negyedben mindig történik valami. Az intézményben hétfőn mutatták be azt a két füzetet, amelyek adományként érkeztek az Egyesült Államokból, és a festőfejedelem 1886-os amerikai utazásához és alkotásainak újvilági bemutatásához kapcsolódnak.

2023-ban a New Jersey-i Montclair History Center szakembere két, Munkácsy Mihályhoz köthető kiadvánnyal jelentkezett, amelyeket annak idején a festőfejedelem ügynöke, Charles Sedelmeyer adott ki, hogy ezzel reklámozzák a művészt és az alkotásait. Az amerikaiak minden, a tárgyak célba juttatásával kapcsolatos költséget vállaltak, és azok tavaly év végén megérkeztek a békési megyeszékhelyre.

A Munkácsy Mihály Múzeumban egy olyan színes anyag állt össze, amely országos és nemzetközi szinten is egyedülálló. Az, aki Munkácsy Mihállyal kapcsolatban szeretne kutatni, a városban megleli a kellő szakmai tudást és azokat a tárgyakat, amelyekkel az eredményeket alá lehet támasztani.

wikipédia

A festőfejedelem két hónapot töltött Amerikában, 1886. november 6-án indult, és november 15-én ért partot. A túrára elvitték a Krisztus Pilátus előtt című festményét és más alkotásait is, és a festőművész 1887. január 1-jén azok nélkül ment vissza Párizsba.

1886. november 17-én nyílt meg a Krisztus Pilátus előtt című festményt és Munkácsy Mihályt bemutató kiállítás New Yorkban, egy Tabernacle nevű helyen. A kiállítás kapcsán adták ki angol nyelven az egyik most bemutatott füzetet.

A kiadványban írtak a művész élettörténetéről, megemlítették benne nagybátyját, Reök Istvánt, a gyulai indulást és Szamossy Eleket, a jelentősebb alkotásait, és például sokat foglalkoztak a Siralomház című alkotásával, amely meghozta számára a sikert. A népszerű festőfejedelem tehetségét Amerikában is elismerték. Ez újabb piacokat hozott Munkácsy Mihálynak, legalább 15 portrét készített újvilági tartózkodása alatt, és kapott megrendeléseket is, így festette meg Pulitzer József feleségét, Kate Davist.

Kapcsolódó
Még lehet nevezni a Munkácsy torták versenyére
Békés vármegyei cukrászok szellemes és ízletes alkotásait várják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik