Virágzó vidékünk

Félezer vitorlás szeli majd a habokat a Kékszalagon

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
90 éves hagyománya van a versenynek.

Várhatóan több mint félezer hajó indul a július 18-án rajtoló 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon.

Kilencven éve rendezik meg a Kékszalagot, amely idén az Magyar Vitorlás Szövetség második legfontosabb eseménye a párizsi olimpia után – mondta az esemény sajtótájékoztatóján Haranghy Csaba, a szövetség elnöke. Balatonfüredre több mint 500 hajót várnak, ami 2800-3000 résztvevőt jelent.

Kiemelte, a legjobbak mellett a mezőny nagyobb része általában másfél nap alatt teljesíti a légvonalban mintegy 150 kilométeres, Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred távot, ezalatt pedig a legkülönbféle időjárási körülményekkel találkoznak, ettől is szép és izgalmas a verseny.

Józsa Márton, a tavaly 5 óra 3 perc és 56 másodperces csúccsal győztes, magyar fejlesztésű MLS Raiffeisen Fifty-Fifty tulajdonosa és kormányosa közölte, gyenge szélben szoros versenyre számít. Úgy vélte, kicsi az esély az újabb rekordra, mert tavaly minden összejött, amikor a kétárbócos katamarán – amely idén ötödik győzelmére készül – több mint két órát javított saját csúcsán.

Az egyhetes Kékszalag fesztivál keretében számos kiegészítő program várja az érdeklődőket, ilyen a fiatalok részére kiírt Kékpántlika vagy a pénteken sorra kerülő Audi Speed Challenge, amelyen a leggyorsabb vitorlások mérhetik össze sebességüket, továbbá a párizsi olimpikonokkal is találkozhatnak a vendégek. Újdonság, hogy a Kékszalagon minden hajót nyomkövetővel látnak el, ezzel is növelve az online élő közvetítés élményét. (MTI)

Kapcsolódó
Érdekességek a Kékszalag vitorlásversenyről
Az első versenyt 1934-ben rendezték.
Olvasói sztorik