Virágzó vidékünk

Radioaktív izotóp befecskendezésével mentenék meg az orrszarvúkat

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Azt remélik, így felszámolhatják a szarvak feketekereskedelmét.

Dél-Afrikában 20 óránként megölnek egy orrszarvút a szarva miatt, melyet aztán más országokban próbálnak eladni. Egyre kevesebb ilyen állat él a Földön, ezért ez az egyik legértékesebb anyag a feketepiacon. Az orrszarvútülök feketekereskedelmének Vietnam és Kína a célországa. Ezekben az országokban gyógyhatásúnak hiszik az orrszarvú tülkét: porrá őrölve másnaposságra, tengerikígyó-marásra fogyasztják.

A Nemzetközi Orrszarvú Alapítvány jelentése szerint 2023-ban 499 orrszarvút öltek meg Dél-Afrikában. A becslések szerint 16 800 szélesszájú orrszarvú és 6 500 keskenyszájú orrszarvú maradt az egész világon – előbbi 80, utóbbi 30 százaléka él Dél-Afrikában – írja a Nimród Vadászújság.

A johannesburgi Witwatersrand Egyetem kutatói azzal kísérleteznek, hogy radioaktív izotópot fecskendeznek az orrszarvúak szarvába, ezáltal emberi fogyasztásra alkalmatlanná válnak. Azt remélik, így az orvvadászok sem fogják célba venni az állatokat. Emellett lefülelhetők lennének a csempészek is, mivel a legtöbb repülőterek és kikötőt már radioaktív anyagok érzékelésére alkalmas eszközökkel is felszerelték.

Az izotóp az állatokra nem jelent veszélyt, a beavatkozás számukra fájdalommentes.

A Rhisotope nevű projektben 20 orrszarvúba ültetik be az alacsony dózisú izotópokat. Az egészségi állapotukat ezután hat hónapon át figyelemmel kísérik. Ha a kísérlet sikeresnek bizonyul, akkor más állatoknál – például elefántoknál – vagy akár védett növényeknél is alkalmazni lehet azt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik