Virágzó vidékünk

Ezernyi indiai lótusz virágzik Szegeden

Facebook / Szegedi Tudományegyetem Füvészkert
Facebook / Szegedi Tudományegyetem Füvészkert
A Füvészkertben idén is távol-keleti hangulatot teremtenek; zenékkel, táncokkal, ízekkel és illatokkal elevenítik fel előttünk a kelet varázsát.

Sokszínű rendezvényt tartanak az indiai lótusz virágzásának tiszteletére – írta az SZTE Füvészkert.

India, Kína, Japán, Korea hagyományai, kulturális és gasztronómiai csodák várják a látogatókat július 27-én és 28-án a Lótusz Napokon. Idén immár 17. alkalommal rendezik meg az eseményt a szegedi Füvészkertben.

A rendezvény középpontjában a minden évben a tavakban megújuló indiai lótusz virág áll.

Galéria
Facebook / Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

Nyár derekán a legszebb arcát mutatja a japán kert legcsodásabb eleme, a lótuszos tó.

A szegedi Füvészkert tavában található Közép-Európa legnagyobb, szabadtéri indiai lótusz állománya. A növény első levelei már májusban megmutatkoznak a víz felszínén, igazi szépségét azonban július-augusztus folyamán mutatja. Ekkor a tavat zöld levélszőnyeg és a belőle kiemelkedő rózsaszín virágok tömkelege borítja.

1932-ben egyik gyűjtőútja során Győrffy István talált rá az indiai lótuszra az óföldeáki Návay-kastély parkjában. Abból a tóból származtak az első füvészkerti tövek, melyeket lovaskocsin szállítottak a Füvészkertbe. Betelepítése óta a növény folyamatosan jelen van a tóban, mára a tó vízfelületének több mint a felét borítja.

A vendégek tradicionális indiai táncbemutatóban gyönyörködhetnek, valamint meditációs koncerteket is hallgathatnak. Megismerkedhetnek Ázsia növényvilágával egy kerti séta keretein belül, részt vehetnek harcművészeti bemutatókon is, valamint különleges termékek közül válogathatnak a kézműves vásárban.

Zene, tánc, meditáció, jóga, ismeretterjesztő előadások – közel 40 színpadi program és előadás, 140 fellépő, 7 Lótusz túra, több mint 20 jóga óra és közel 1000 lótuszvirág csábítja a természetbarátokat az újszegedi füvészkertbe.

A rendezvényről további hasznos információk ITT ELÉRHETŐK.

Kapcsolódó
Kiirtották az indiai lótuszt a Mártélyi Holt-Tiszából
Az indiai lótusz gyönyörű, de kárt okozhat a hazai élővilágban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik