Virágzó vidékünk

Lila virágszőnyeget terített a magyar sóvirág az alföldi pusztákra

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Gál Renáta
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Gál Renáta
A magyar vagy sziki sóvirág az alföldi puszták egyik legjellegzetesebb évelő virágos növénye.

Kezdetét vette a magyar sóvirágok tömeges virágzása a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-Hevesi és Dél-Borsodi Tájegységeiben, írta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A magyar vagy sziki sóvirág (Limonium gmelinii ssp. hungarica) az alföldi puszták egyik legjellegzetesebb évelő virágos növénye, a Kárpát-medence bennszülött faja, a szegfűfélék rendjének és a kékgyökérfélék családjának tagja.

Sótűrő, szívós növény, a szélsőséges időjárási viszonyokat is kibírja, akkor is kihajt, ha nagyon kevés a csapadék.

Bőrnemű levelei jól raktározzák a vizet, emellett gyökere is mélyre hatol a talajban, így tud védekezni a növény a szélsőségesen száraz termőhelyen a kiszáradástól.

A hazai ürmös szikes pusztákon szinte mindenhol él, különösen a Tiszántúlon jellemző. Több helyen még az árvízvédelmi töltések oldalában is találkozhatunk vele. Első virágai már júliusban megjelennek, de a virágzás augusztus második felében a legintenzívebb és több hétig is eltart

– mutatták be a magyar sóvirág előfordulási helyét és virágzási idejét.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Gál Renáta

Számos népies neve ismert hazánkban, mint például a vasvirág, a lelleg, a sziksaláta, a jegesvirág vagy a szikikáposzta.

Természetvédelmi helyzete

Fontos tudni, hogy bár a magyar sóvirág nem védett növény, de természetvédelmi területen – mint minden más növényt – ezt sem szabad gyűjteni!

Kapcsolódó
Kiszáradt az alföldi pusztaság legnagyobb szikes tava
A kiszáradó medrek aljzata ilyenkor vakító fehérre változik, ebben az időszakban az itt élő különleges növényzet gyorsan növekszik bennük.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik