Virágzó vidékünk

Kiderült, ki készíti a pompás homokkastélyokat Szeged szívében

szeged.hu / Iványi Aurél
szeged.hu / Iványi Aurél
Két tetszetős alkotásban gyönyörködhetnek jelenleg a fürdőzők.

Idén is mesebeli homokvárakat építettek a szegedi Lapos Beach homokos partjára. Iványi Aurél fotói arról tanúskodnak, hogy 2024 nyarán még a tavalyinál is mívesebb építmények születtek a vizes homokból.

A Szeged.hu kiderítette, ki az a titokzatos alkotó, akinek immár második éve köszönhetik a csongrádi megyeszékhely lakói a különleges homokszobrokat. Tavaly már a Sokszínű vidék is írt hasonlóan szép alkotásokról, akkor az egyik helyi portál munkatársa kattintott látványos képeket a szegedi plázson. Míg azok a kastélyok októberben készültek, addig idén a homokszobrász már júniusban “odatette magát”, és újabb szépségekkel örvendezette meg a szegedieket.

Koliger Zoltán képzőművész gyerekkora óta épít homokvárakat.

Az én művészetem nagyon szerteágazó, a homokvárak egy nyárhoz kötődő alkotások. Kizárólag a Tisza és Szeged szeretetéért készítem őket. Minden, ami víz alatt van, azt próbálom felszínre hozni, prezentálni. Illetve némi örömet akarok szerezni a strandolóknak és egy kis tanítás is, a közművelődésnek címszóval

– mesélte Koliger úr a szegedi portálnak.

Galéria
szeged.hu / Iványi Aurél

A tavalyi évhez képest a mester már másfajta technikával dolgozik: beáztatja a vízbe a pálcikákat vagy szívószálakat, összeköti őket és így sokkal monumentálisabb lesz az építmény, mert azokra rá tudja csöpögtetni a vizes homokot.

Koliger Zoltán az idei műveit júniusban kezdte, napi négy-öt-hat-hét órával számolva eddig összesen kétszáznegyven-kétszázötven óráját fektette bele. Folyamatosan újraépíti, vizezi és kiegészíti őket, hogy ne dőljenek össze, ne száradjanak ki. 

A Laposon ezekben a napokban egy piros-fehér szalaggal elkerített négyzet jelzi, hogy heteken belül felépül az Eiffel-torony kisebbített, szegedi másolata is, amit a 2024-es párizsi olimpia alkalmából fog elkészíteni a művész.

szeged.hu / Iványi Aurél

A Lapos Beach idén a tomboló kánikula és a folyó kedvező vízállása miatt két héttel korábban nyitott. A népszerű szabadstrandon Szeged szívében immár negyedik éve a homokos folyóparton, náddal fedett napernyők alatt pihenhetnek a városlakók és a turisták. A strandolók amellett, hogy ingyenesen fürdöhetnek a Tiszában, a partról gyönyörködhetnek a szegedi dóm tornyainak sziluettjében.

Jelenleg mindössze két homokvár áll a Laposon, de valószínűleg hamarosan több is előbukkanhat, hiszen még csak a nyár derekán járunk. A Tisza-parti strand jobb oldalát a Szivós Sándor és családja által épített hatméteres krokodilok őrzik 2015 óta, míg bal oldalról a Koliger Zoltán homokkastélyai védik a fürdőzőket.

Kapcsolódó
Mediterrán hangulatú szabadstrand nyílt a szegedi Tisza-parton
Szlogen is született: a Lapos magasan a legjobb!
Olvasói sztorik