Virágzó vidékünk

Dupla fiókamentés a nógrádi Palotáson

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Csákiné Dobos Laura
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Csákiné Dobos Laura
Az egyik fióka lábára a fészekbe rakott bálaháló tekeredett úgy rá, hogy a madárnak elhalt a lábfeje.

Kétszeresen is sikeres fiókamentésről számolt be weboldalán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Egy fészekből kiesett madárnak sikerült megtalálni az otthonát, ahol pedig az egyik testvért is menteni kellett, mert teljesen belegabalyodott a lába egy bálahálóba.

Nógrád-Ipoly Tájegységhez július végén Palotásról érkezett bejelentés, miszerint találtak egy ragadozó madárfiókát, egy vörös vércsét. Gyors szervezést követően pár órán belül a helyszínre érkeztek a nemzeti park szakemberei, ahol egy kedves pár fogadta őket és elmesélték, hogy kutyasétáltatás közben lettek figyelmesek a sírdogáló madárhangra és mivel nem találták a fészket, ezért jobbnak látták elhozni a területről, mielőtt egy róka, kutya, vagy macska elfogja.

Mindig nagy örömünkre szolgál, hogy a saját fészekaljunkban is találunk önkéntes segítséget. Csáki Imre Hunor maga vállalta, hogy amíg szükséges, ő teljesen ellátja a fiókát. Miután Molnár Márton természetvédelmi őr (Mátrai Csoport) megtalálta a fészket és megbizonyosodott, hogy a fészekben vannak még fiókák, a felnőtt (adult) madarak etetnek és a fa, amin a fészek elhelyezkedik, az biztonságosan mászható, kis önkénteseinkkel már vittük is haza a fiókát

– írták a beszámolóban.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Csákiné Dobos Laura

A mentett fióka jelölőgyűrűt is kapott, a természetbe visszaengedett madaraknál ugyanis különösen fontos a gyűrűzést, hogy a későbbiekben minél több adatot nyerhessenek a mentések sikerességéről. A fészek többi fiókáját is meggyűrűzték a szakemberek és ekkor vették észre, hogy a gallyfészekbe sajnos műanyag bálaháló is beleépült, amely rátekeredett a madár lábára és foglyul ejtette.

A vörös vércsék nem építenek fészket, hanem általában varjúfélék régi fészkeit foglalják el. Ebben az esetben egy dolmányos varjú fészekben nevelkedtek a fiatalok, így feltehetőleg a dolmányos varjú építhette bele a bálahálót. Sajnos a háló annyira „beleérett” már a gallyak közé, hogy a fiókának esélye sem volt a szabadulásra. A háló annyira elszorította a lábát, hogy a madár lábfeje már teljesen elhalt.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Csákiné Dobos Laura

Egyértelmű volt, hogy a szabad életre már nem lesz képes fél lábbal, így a fészekből való kivétel mellett döntöttek a szakemberek. Szakszerű állatorvosi kezelés (lábfej amputálása) után ez a fióka bemutató madár lesz, sajnos a természetbe már nem térhet vissza. A sikeres fiókamentés tehát egy újabb fiókamentésbe csapott át.

Kapcsolódó
Pelyhes darázsölyv fiókát mentettek a Kunságban
Szépen cseperedik a mentett kis madár.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik