Virágzó vidékünk

Börtönt kaphat a mecseki gigatűz okozója

pécs aktuál olvasói fotó
pécs aktuál olvasói fotó
Az eset 2022 nyarán történt, az ügyészség most emelt vádat.

A Pécsi Járási Ügyészség közveszélyokozás és hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emelt vádat azzal a pécsi férfival szemben, aki 2022 augusztusában hulladékot égetett, amitől az egész környék lángra lobbant, írta közleményében az ügyészség.

A vádlott 2021 nyarán költözött egy pécsi külterületi zártkerti ingatlanba. A szemközti telken volt egy gödör, amit a vádlott rendszeresen használt kerti és kommunális hulladék égetésére úgy, hogy sem a tűzgyújtásra, sem a hulladékgazdálkodásra vonatkozó szabályokat nem tartotta be.

2022. augusztus 18-án tűzgyújtási tilalom volt érvényben, a vádlott ennek ellenére kora délután műanyagot, fémdobozokat és háztartási szemetet helyezett el a gödörben, majd azokat egy öngyújtóval meggyújtotta

– fogalmaztak.

A keletkező tűz a szárazság és a szél miatt belekapott az aljnövényzetbe, majd nagy sebességgel és lánggal terjedni kezdett. A vádlott és szomszédja próbálták a tüzet eloltani, de nem jártak sikerrel. A tűz perceken belül átterjedt a szomszédos ingatlanokra, majd a széljárás megfordulásával a többi irányban is pusztítani kezdett.

A rohamosan terjedő tűz összesen 17 sértett telkén okozott  több tízezer forinttól több millió forintig terjedő összegű kárt. Három lakóépület teljesen leégett

– olvasható a közleményben.

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzethez tartozó erdőrészleteket is érintette a tűz, amit az orfűi tóból kivett vízzel, helikopter segítségével a levegőből oltottak. Megsérült a környékbeli áramhálózat is.

A vádlott cselekménye következtében több mint ötvenmillió forint kár keletkezett. A tűz az emberek biztonságát is veszélybe sodorta.

Az ügyészség a vádlottal szemben egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő közveszélyokozás vétsége és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt nyújtott be vádiratot és szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Kapcsolódó
Bocsánatot kért a pécsiektől a mecseki tűz okozója
Teljes felelősséget vállal a történtekért.
Olvasói sztorik