Virágzó vidékünk

Óriásteknős sétált be egy kertbe a Bükkben

Illusztráció/Wikimedia Commons
Illusztráció/Wikimedia Commons
A sarkantyús teknős a a galápagosi óriásteknős és a aldabrai óriásteknős után a következő legnagyobb faj a szárazföldi teknősfélék családjában.

9 kilós sarkantyús teknős (Centrochelys sulcata) került igazgatóságunk természetvédelmi őreihez. Az állat egy ingatlan udvarán bukkant föl, valószínűsíthetően megszökött valahonnan, írta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A különös esetről a megtalálók értesítették az illetékes természetvédelmi őrt, s az állat jelenleg igazgatóságunk gondozásában van

– részletezték.

A sarkantyús teknős kizárólag CITES engedéllyel tartható állatfaj, nevelése megfelelő szaktudást, felelősséget és bánásmódot igényel!

A teknőst állatorvos megvizsgálta, nem talált benne mikrochipet, ami azt jelenti, hogy illegális tartásból szökött meg

– emelték ki.

A sarkantyús teknős eredeti élőhelye Északkelet-Afrika kopár, félsivatagos vidékei, kedveli a száraz szavannákat is. Előfordul bozótos, akáciás szavannákon is. Ezeken a területeken megszokott a 40 °C-os nappali hőmérséklet, ami akár az 50 °C-ot is elérheti.

Afrika legnagyobb szárazföldi teknősfaja.

Páncélhossza akár 83 cm is lehet, súlya pedig 36-105 kg közötti. Kiválóan ás. Amikor az időjárás túl meleg vagy túl hideg lesz, a maga ásta odújába húzódik vissza. Az odú 4 méter mély és 15 méter hosszú is lehet. Többnyire több üreget is használ, amit megoszt fajtársaival és más állatfajokkal is. Kizárólag növényekkel táplálkozik. Elsősorban szukkulens növényeket fogyaszt, így a táplálkozás során nagy mennyiségű vizet is fel tud venni, de más lágyszárúakat is megeszi.

Az esetről értesítettük az Agrárminisztériumot – mint a CITES igazgatási hatóságát, és a teknős a jövőben egy megfelelő szaktudással rendelkező állatkerthez fog kerülni

– hangsúlyozták, és kiemelték, hogy csak kellő körültekintéssel, megfelelő tájékozottsággal és felelősséggel vásároljunk magunknak házi kedvencet.

Kapcsolódó
Trópusi halat fogtak a Tiszából
Hazai vizekben is előfordulnak ilyen halak, de a hideg teleken elpusztulnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik