Virágzó vidékünk

Elkobozták a Rókales Alapítvány minden rókáját, szabadon engedik a ravaszdikat

Illusztráció/pixabay
Illusztráció/pixabay
A hivatal nem kegyelmezett sem az elárvult kölyköknek, sem a sérült rókáknak, akinek nem sok esélye lehet a túlélésre.

“Ember és róka békében élhet egymás mellett” – ez a Rókales hitvallása, ezt szeretné az emberekkel elfogadtatni. Azonban Kuruczi Norbert példa értékű cselekedeteit – amit a rókáknak és mentésüknek áldozott – egy lakossági bejelentés megtorpantotta.

Egy ország fogott össze, hogy megmentsenek egy vak és egy sérült rókát a kivégzéstől. Martina, a Martonvásár közelében megmentett rókalánynak lett volna esélye, hogy egyszer újra lásson. A balatonőszödi Rókales alapítvány vette gondozásba, épp egy MRI vizsgálatra készült, amikor a napokban váratlanul rendőrautók, vadászok és a kormányhivatal munkatársai rajtaütöttek a közismert állatvédő szervezet telephelyén, írta a Blikk.

A hivatalnokok papírokat lobogtatva közölték: azonnal szabadon kell engedni 21 rókát. Köztük mentett, elárvult kölyköket is, amelyek még nem biztos, hogy egyedül megállják a helyüket a vadonban.

A kormányhivatal elrendelte, hogy 21 rókát szabadon kell engedni, köztük vak és sérült állatokat. A rókamentők elleni feljelentések miatt vadászok zárták ketrecbe és vitték el a mentett rókákat.

A hivatal nem kegyelmezett a vak Martinának és a szintén sérült, ember által nevelt Blue nevű rókának sem.

Kuruczi Norbert úgy tudja, két védencének sorsa bizonytalan.

A Rókales Alapítvány ellen feljelentések nyomán indított eljárást a vadászati hatóság, és végrehajtás alá vonták a telephelyén élő mentett rókákat. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a vadászok ketrecekbe zárták, elvitték, majd valahol az erdőben szabadon engedték. Köztük az állatvédők által nevelt kölyköket is, amelyeknek szüleit vadászok pusztították el.

A hatóság kizárólag egészséges állatokat engedett szabadon, a vak és egyéb beteg állatokat lehetőség van átadni arra jogosult befogadó létesítménynek, de ettől a Rókales Alapítvány korábban is és most is elzárkózott

– tudatta a hivatal a lap érdeklődésére.

Kapcsolódó
Békés állat a ravaszdi a balatoni rókamentő szerint
Ember és róka békében élhet egymás mellett - ez a Rókales hitvallása, ezt szeretné az emberekkel elfogadtatni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik