Felejthetetlen élményt kínál a Káli-medence tüneményes falucskája

Salföldet a béke és a nyugalom járja át, amit a gondozott porták, a gyönyörű virágokkal teli kertek olyan különlegessé tesznek, hogy az itt töltött idő alatt megnyugszik a lélek.

Salföld a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében helyezkedik el, jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékekkel.

Ádók Zsanett

Nem túlzás azt állítani, hogy a Káli-medence egyik legbájosabb települése, hangulatos utcácskáit gondosan felújított, nád- és cseréptetős, oromdíszes, fehér falú parasztházak szegélyezik. Salföld becsült népessége 2023-ban 82 fő volt. A kicsiny település leghosszabb utcája a Kossuth utca.

Ádók Zsanett

A falucskát a béke és a nyugalom járja át, amit a gondozott porták, a gyönyörű virágokkal teli kertek olyan különlegessé tesznek, hogy az itt töltött idő alatt megnyugszik a lélek.

Ádók Zsanett fotográfusként dolgozik. Fő témája a régi mesterségek, a hagyományok, a hagyományos paraszti-falusi életmód megörökítése napjainkban.

A Dél-Alföldön élek és itt kutatom-fotózom évek óta a még élő régi mestereket, hagyományokat, népszokásokat. A makói József Attila Múzeumban található az egyik állandó kiállításom ebben a témában

– mutatkozott be Ádók Zsanett a Sokszínű vidéknek.

Ádók Zsanett

Egy régen dédelgetett álma vált valóra azzal, hogy egy napot tudott eltölteni a varázslatosan szép Salföldön, ahol minden pillanat szó szerint a lelkét simogatta.

Évek óta álmodoztam, hogy egyszer eljussak erre a helyre. Testvérem lepett meg ezzel az úttal. Ők nem túl messze laknak onnan. A falu szélén leparkoltunk az autóval és onnan jártuk be. Picike, varázslatos utcák vannak a településen. Gyalog és babakocsival is kényelmesen bejárható

– kezdte el álma valóra válásának a történetét.

Ádók Zsanett

A régi házakat olyan városiak vették meg és újították fel, akiket vonzott a környék, a táj szépsége. A hajdani nyaralók némelyike mára „tősgyökeres” salföldi lett, mert közülük többen letelepedtek itt, némiképp gyarapítva a lakosságot.

Az összes ház szinte kivétel nélkül régi építésű, tájjellegű. 1700-as,1800-as években épült. Amiket újítanak azoknak is meghagyják a régi jegyeit. Amikor mi voltunk nagyon csendes, békés volt. Mindösszesen körülbelül 10 emberrel találkoztunk, ebből 2 sétálós turista volt. Minden porta rendezett, gyönyörű, ápolt. Rengeteg virág és gyönyörű növényzet mindenfelé. Egy itt eltöltött nap a lelket simogatja. A major és a galéria zárva volt, azt nem tudtuk megnézni. De abszolút kárpótolt bennünket a falu látványa

– osztotta meg a faluban átélt az élményeit.

Ádók Zsanett

A területen már 900 körül megjelentek a honfoglaló magyarok: a dimbes-dombos vidék Kál horka, majd Vérbulcsú nemzetségek szálláshelye volt. Később Koppány vezéré lett ez a földterület. Az őt legyőző Szent István király Zala vármegyéhez csatolta Salföldet, amely kezdetben három falut foglalt magába: Ábrahám, Alsó- és Felső-Kőkút településeket.

Ádók Zsanett

Az Árpád-házi királyok idején Salkőkútnak nevezték. 

A falu élete a török hódításig virágzott: állattartás, szőlőművelés jellemezte. A lakosság etnikailag magyar volt. A török hódítás elpusztította a falut. Salföld sorsa 1543 után megpecsételődött: a török haderő elfoglalta Székesfehérvárt, aztán ostromolta a környék várait. A Káli medence falvai közt Salföld is elpusztult. Ezt a vidéket 1687-ben szabadították fel az egyesült keresztény seregek. Csak 1711 után éledt újra a falu.

Ádók Zsanett

Az 1715-ből származó összeírás szerint, “Schalfölde lakosai jövevények”. Egy 1720-ból fennmaradt dokumentum alapján a betelepülők magyar jobbágyok voltak. A XVIII. században a község gyors fejlődésnek indult.

Ádók Zsanett

A béke és a virágzás a XIX. században folytatódott. A helyi gazdaság legjövedelmezőbb ága a XX. század közepéig az állattenyésztés, a halászat és a szőlőművelés volt.

Ádók Zsanett

A II. világháborúban sok hősi halottja és mártírja volt a falunak, az épületek azonban viszonylag jól átvészelték a háborús éveket. Salföld társadalmát 1950-től a szocialista rendszer gyökeresen átalakította. A parasztok 1959 tavaszán termelőszövetkezetbe kényszerültek. A történelmi kényszerrel létrejött téesz 1973-ig működött, amikor egy nagygazdaságba olvasztották be.

Ádók Zsanett

A salföldi téeszt később a falusiak nagy része magáénak érezte, az elnöke sokat próbált tenni a községért. Egy településfejlesztési koncepció áldozataként 1973-ban mégis hanyatlani kezdett a falu. Megszűnt a helyi tanács, az iskola, a lakosság a kiemelt övezetnek számító Balaton-partra vagy városokba költözött, megkezdődött az elvándorlás. Míg 1970-ben 243-an voltak a salföldiek, addig 1990-re 77 főre apadt a lélekszám.

Ádók Zsanett

Manapság Salföld, amellett, hogy turista látványosság, működő falu is, saját önkormányzattal, természetvédelmi majorral, szép portákkal.

Az alábbi galériában látható fotókon megcsodálható Salföld különleges szépsége, és testközelbe kerül a Káli-medence gyöngyszeme.

Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett
Ádók Zsanett

A cikkben szereplő fotókat Ádók Zsanett készítette.

Kapcsolódó
Üres kaszálóból élettől lüktető csodakertet hoztak létre Berkenyén
A kertből a panoráma napfelkeltekor és napnyugtakor a legszebb, a falut körbe ölelő párafelhők miatt igazi hegyvidéki tájon érzi magát az ember.