Leállították a kompot Mohácson az árvíz miatt

A hét végéig naponta több mint egy méterrel emelkedhet a Duna vízszintje Mohácsnál.

Mohácson szeptember 19-én, csütörtökön reggel az utasok biztonsága érdekében leállították a kompközlekedést, a kishajó viszont még jár, így a gyalogosok át tudnak átkelni a folyón, írta a Mohácsi Újság.

Azt egyelőre nem tudni, meddig szünetel a forgalom, de a jövő hét végéig szinte bizonyosan, ugyanis az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a folyó tetőzése jövő szerdán, csütörtökön várható.

györkő zsombor

A későbbiek során elképzelhető az is, hogy – a gátak védelme érdekében – hajózási zárlatot is elrendelnek a Dunán, akkor pedig a kishajó sem közlekedhet majd.

Mindez a szigeti városrészben élőket teszi leginkább próbára: közülük naponta rendszeresen sokan kelnek át a Dunán, munkahelyük vagy iskolájuk miatt. Aki teheti, ezeket a napokat rendre a városi oldalon élő rokonaiknál tölti, így oldva meg a valóban rendkívüli helyzetet.

A szigeten lakók az árvízhelyzettől függetlenül nem maradnak ellátás nélkül: az élelmiszerek döntő többségét egyébként is Bács megyéből szállítják ki az ottani boltokba, s az orvosi ellátás is megoldott.

Akiknek mindenképpen át kell jutniuk a Dunán autóval vagy teherautóval, ezekben a napokban nem tehetnek mást, mint hogy vagy a bajai, vagy a kiskőszegi híd felé kerülnek.

Az önkormányzat felhívta  a mohácsi Duna-szakaszon sportcélú kishajókikötőkkel, pontonokkal rendelkezők figyelmét az árvízzel kapcsolatos teendőkre.

györkő zsombor

Azt kérik, hogy a folyó intenzív áradására és a várható nagyon magas vízállásra tekintettel az úszólétesítményeiket a mindenkori vízállásnak megfelelően állítsák be és gondoskodjanak azok biztonságos kikötéséről, rögzítéséről.

A városban az óvintézkedések egy részét már megtették, a következő napokban pedig tovább készülnek a károk megelőzésére. Arra kérik a szigeti nyaralók tulajdonosait, helyezzék biztonságba az ott tárolt értékeiket.

A hét végéig naponta több mint egy méterrel emelkedik majd a vízszint, péntekre már 755 centis vizet várnak, ekkor már érvényben lesz az elsőfokú készültségi szint. Vasárnap pedig már a másodfokú is, az előrejelzésszerint akkor 863 centiméternél jár majd a víz.

györkő zsombor

A jelenlegi helyzet alapján úgy tűnik, a folyó vízszintje a jövő hét elejére-közepére várható tetőzéskor Mohácsnál megközelítheti a 2013-ban mért legmagasabbat (964 centiméter), de azt nem haladja majd meg.

Györkő Zsombor szeptember 18-án a helyszínen járt és a Sokac-révnél örökítette meg felvételein a jelenlegi helyzetet.

A képre kattintva galéria nyílik.

györkő zsombor
györkő zsombor
Kapcsolódó
Videón, ahogy a Lajta átvágott gátján elvezetik a vizet
A vízügy szakemberei hajnalban megnyitották a Lajta-szükségtározó-rendszert, az árvízcsúcs csökkentése a Mosonmagyaróvár feletti szakaszon már érezteti is a hatását.