Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta, hogy magasabb szintre szeretnék emelni az egri bikavér marketingjét, és a borvidék meghatározó borát társítjuk a gasztronómiával és a művészetekkel – írta meg a Magyar Mezőgazdaság.
Az egri borászok is érzik a borfogyasztás trendváltozásait, de Egerben azt gondolják, hogy a bikavér nagyobb ívű történet annál, hogy a fogyasztási divat miatt lemondjanak róla. Ehelyett az idei Bikavér Ünnepen is megmutatják értékeit, sokszínűségét és egyéniségét, mondta az elnök.
Az éghajlat, a fogyasztói igények és a divat változásainak igyekszünk megfelelni és a konzervatív, klasszikus attitűdű Egri borvidéket ebben valahogyan elhelyezni. Szerencsére azt látjuk, hogy az értékes márkák, mint a bikavér fogyasztása nem csökken. Ez megerősít bennünket abban, hogy elemi kötelességünk ezzel foglalkozni, készíteni
– fejtette ki Gál Tibor borász borász.
Az Egri Bikavér Ünnepi Napok fókusza 2024-ben az egri bikavér, a kultúra, a művészetek és a gasztronómia kapcsolata. Felfedezni hívják a borszeretők mellett azokat is, akik szívesen megismerik, hogyan erősíti többszáz éve a közösségi összetartást az egri bikavér vagy miért tartja ma is folyamatosan lázban a borvidék borászait, séfjeit ez a különleges bortípus.
Aki egy könnyedebb társasági eseményre vágyik, annak az Egri Bikavér Grand Kóstolófesztivált ajánlják, ahol szabadon lehet felfedezni és megkóstolni több borász bikavéreit és a hozzájuk illő, egri séfek által készített finom falatkákat, közben beszélgetni és élvezni a zenét, a kiállítást és a zsongást.
Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó programeleme az Ízek viadala – főzőverseny egri bikavérre hangolva. A szervezők misszióra invitálják a város séfjeit, hogy találjanak ki Egri Bikavérek mellé illő fogásokat, felhasználva a bort, mint alkotó elemet. Az ételeket a közönség és a szakmai zsűri is pontozza, majd a kettő összegzéséből születik meg a végeredmény, amelyet az egri származású Kautzky Armand, magyar színművész és Stiller Tamás, egri séf hirdetnek ki.
A Taste of Eger: Egri Bikavér Sétálókóstoló résztvevőinek pedig rengeteg történelmi és városi legendával készül a program vezetője, a bikavéreiket bemutató borászok pedig személyes sztorijaikat hozzák Eger különböző, törökök által nyomott hagyott helyszíneire.
A rendezvény részleteiről ide kattintva lehet tájékozódni.