Már Baját támadja az áradó Duna

A város felkészült a védekezésre.

A múlt hét elejétől széleskörű összefogással dolgoztak a helyiek a gátakon, hogy megvédjék a dunai árhullámtól Baját. A Petőfi-sziget megvédése kiemelt figyelmet kapott, azt szeptember 19-én, csütörtökön este már lezárták, oda már csak a hivatásos szakemberek mehetnek be.

Valószínűnek tűnik ugyanakkor, hogy a Nagy-Pandúr szigetet, a Dunafürdőt és a Méhész-fok területét elönti a víz.

Utóbbi területeket a lakosságnak el kellett hagynia, az önkormányzat átmeneti szállást biztosított azoknak, aki nem tudnak gondoskodni saját elhelyezésükről, írta a baon.hu.

Szeptember 22-én, vasárnap III. fokú készültség lépett életbe: 15 órakor 907 centis volt a dunai vízállás Bajánál. Ezt követően átvágták a Nagy-Pandúr-szigeti nyári gátat, továbbá a Deák-zsiliptől a Bagolyvárig terjedő szervizút, valamint a Bagolyvártól – az árvízi emlékművön keresztül – a Türr-emlékműig minden sétány- és a töltésszakaszt lezártak.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján a tetőzés Bajánál szeptember 23-án, hétfőn az esti órákban várható 915 cm-es vízállásnál (±3 cm). Ez egyébként nem éri el a 2013-as árvíz idején mért legmagasabb szintet, amikor Baján 989 centiméterrel tetőzött a folyó.

Folyamatosan figyelni kell a gát állapotát, a vízállást. Megtörténtek az előkészületek arra, hogy megvédjük a Petőfi-szigetet, amit lehetett, azt megcsináltuk

– nyilatkozta Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője.

Az alábbi képek Baja folyóparti üdülőövezeténél, valamint a Duna bajai mellékágánál készültek a Sugovicán lévő védműnél szeptember 21-én.

MTI/Kacsúr Tamás
MTI/Kacsúr Tamás
MTI/Kacsúr Tamás
MTI/Kacsúr Tamás
MTI/Kacsúr Tamás
MTI/Kacsúr Tamás
Kapcsolódó
Drámai fotókon és videón a Dömöst megtámadó Duna
A vízügyi szakemberek fotóst kértek meg a vízmércék leolvasására, melyekre az árvíz miatt nem lehetett jól rálátni. Repült is a drón a mércék fölé.