Virágzó vidékünk

Ékfarkú halfarkas támad és rabol a balatoni révnél

Illusztráció/Wikimedia Commons
Illusztráció/Wikimedia Commons
Észlelése ritkaságnak számít Magyarországon, ezért a madarászok figyelmét is felkeltette.

Szántódon igazi szenzáció keltett izgalmat: egy ritka madár tűnt fel a Balaton partján, amely azonnal magához vonzotta a természetkedvelőket és a fotósokat. Az ékfarkú halfarkas döbbenetes sebességgel támad a vízen halászó sirályokra, hogy elrabolja zsákmányukat, írta a Somogy vármegyei hírportál.

Borbély Krisztián szeptember 25-én fedezte fel először a madarat, amely azóta nemcsak a helyi természetkedvelők, hanem az ország különböző pontjairól érkező madarászok figyelmét is felkeltette.

A Balatonon kívül leginkább nagy folyóinkon és az alföldi halastavak környékén lehet őket megfigyelni, ahol sok a sirály és a csér

– mondta el a portál érdeklődésére Gál Szabolcs, a MME Nomenclator Bizottság titkára, és kiemelte, hogy az ékfarkú halfarkasok a sirályokhoz hasonlóan vizes területeken vonulnak át, és itt a Balatonnál, főleg az ősz elején van esélyünk rá, hogy meglássuk őket.

Megjelenésével lázba hozta a madarászokat.

Az impozáns, sirályokkal rokon ragadozó különleges látványossággá vált, sokan utaznak le a Balatonhoz, hogy megörökítsék és testközelből láthassák, ahogy az ékfarkú halfarkas a vízen táplálkozó dankasirályokat üldözi, hogy elorozza zsákmányukat.

A madár különlegessége.

Ez az ékfarkú halfarkas nem mindennapi látvány hazánkban, különleges, rendkívül gyors és fordulékony madár, amely más madarakat támad meg a levegőben, hogy rávegye a zsákmányuk elengedésére.

Az ékfarkú halfarkas vonzza a könnyű prédaszerzés lehetősége.

Táplálékparazita, ahelyett, hogy maga halászna, hagyja, hogy más madarak gyűjtsék össze a táplálékot, s azután elveszi tőlük. A tengerpartok közelében a fészkek kifosztására “szakosodott”. A halfarkas kedvenc áldozatai a csérek, bár azok is mesterien repülnek. Az állandó támadások hatására a csér elengedi a halat, mire a halfarkas megfordul, és elkapja azt a levegőben.

Hazánkban rendszeres átvonuló, de csak kis számban és ritkán megfigyelhető.

Rendszeres átvonuló, de mindig csak kis számban jelentkezik hazánkban. Főleg nagyobb természetes vizeink és halastavaink mentén jelenik meg, többnyire egyesével. A megfigyelések zöme nyár végéről és az őszi időszakból származik. A telet a trópusi tengereken tölti.

Természetvédelmi helyzete.

Magyarországon természetvédelmi oltalom alatt álló madárfaj. Természetvédelmi értéke 25.000 Forint.

Kapcsolódó
Halfarkast láttak Gemencen
A halakon kívül, dögöket, rovarokat, más madarak tojásait és akár fiókáit is elfogyasztja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik