Középkori csontvázakkal várják az önkéntes “régészeket” a Tisza-tónál

Középkori romok titkait faggatják a tiszafüredi múzeum szakemberei.

Középkori temető titkai várnak Tiszaörvényen – írta az I love Tisza-tó.

Két évvel ezelőtt kezdődött meg a tiszaörvényi középkori templom és a körülötte lévő temető feltárása. A Kiss Pál Múzeum szakemberei továbbra is várják az önkéntesek segítőket.

Mester Edit, a Kiss Pál Múzeum intézményvezetője és a múzeum munkatársai, valamint az önkéntesek már 2022 óta végzik a feltárásokat Tiszaörvényen. A Tisza-parton az elmúlt két évben megtalálták a templom alapját és több 14-17. századi sírt is.

2022-ben kezdtük meg a feltárást a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, és azóta már a második pályázatot is sikerült megnyernünk, így folytathatjuk a munkát. A környéken a Tisza-tó létrehozása előtt, az 1960-as években kezdődtek az első kutatások, és azoknak hála az elmúlt két évben már rengeteg új információval lett gazdagabb Tiszafüred történelme. Sok lelet került már elő, de még több évig fogunk itt dolgozni, mire a végére jutunk és várhatóan lakóházak, kemencék, hulladékgödrök és a hétköznapi életnek a maradványai is előkerülnek majd. Ez egy olyan projekt, ami elég egyedülálló ma Magyarországon, hiszen nagyon kevés helyen van lehetőség egy ilyen nagy felületen megkutatni egy középkori településnek és temetőnek a maradványait. Október végéig tervezünk itt dolgozni, így addig és majd jövőre is szeretettel várjuk az önkénteseket

– fogalmazott dr. Mester Edit a portálnak.

A középkori templom

A tiszaörvényi régészeti ásatás a Tisza-tavi Sporthorgász épületétől délre zajlik, a kapun tájékoztató táblán lehet olvasni a bent folyó munkálatokról. A helyszínen dolgozó szakemberek szívesen fogadják az érdeklődőket, sokat mesélnek a legújabb eredményekről.

Facebook / Kiss Pál Múzeum Tiszafüred

A domb tetején állt egykor a templom, aminek a környékén egy falu települt. A templomnak több építési korszaka lehet az okleveles adatok alapján. Az imaház első alkalommal a tatárjárás idején pusztult el, másodszor a török időkben vált a földdel egyenlővé. A múzeum munkatársai jelenleg a tatárjárás után felújított templom maradványait kutatják.

A török időben elpusztult templom köveit idővel elhordták és talán bent vannak a mai házak alapozásában, hiszen itt az Alföldön ez mindig is érték volt. A templom alapja és falai is kőből készülhettek, tengernyi kő omladék került elő a környéken. Az előkerült festett vakolatdarabok arról tanúskodnak, hogy eredetileg színesre festették a falakat.

A feltárást követően a muzeológusok egy olyan helyet szeretnének kialakítani, ahol a felfalazott alapfalak mellett információs táblákat helyeznek el. A terület emellett a kerékpárosok számára pihenőhelyként is szolgálna.

A középkori templom feltárásáról további információk a Kiss Pál Múzeum honlapján olvashatók.

Kapcsolódó
Elkezdték feltárni a csongrádi Feketevárat
Előkerült már a földvár sánca és egy jelenleg ismeretlen korú épület sarkát is megtalálták, és egyre több szórványos Árpád-kori és bronzkori kerámiatöredéket is találtak.