Mozaik

Tatárjárás korabeli erődre bukkantak Kelebiánál

Wikipedia Commons/illusztráció
Wikipedia Commons/illusztráció
Zománcozott-aranyozott vereteket, az egykori templom harangjának darabjait és egy érmegyűjteményt is találtak a régészek.

A Kelebiai Templomhegyen három hete a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársai kezdtek ásatásokba. Hitelesítették a kisméretű, téglából épített Árpád-kori templom alaprajzát, valamint több helyen átvágták a védelmi célú sáncrendszert – írta meg a szeged.hu.

Kapcsolódó
Ősemberek nyomaira bukkantak egy nógrádi falu határában
A táborhely korát hozzávetőlegesen 40 ezer évesre becsülik a szakemberek.

A régi és az új információk alapján a régészek úgy vélik, hogy az 1241–1242. évi tatárjárás pusztításának egy újabb helyszínét fedezték fel.

Habár a most megnyitott területen rendellenesen fekvő emberi maradványok nem voltak, a tatárjárás egyértelmű további bizonyítékai nagy számban kerültek elő a föld alól. Az együttműködő múzeumbarát önkéntesek fémkeresőkkel számos fémtárgyat, köztük a tatárjárás idejéhez köthető fegyvereket, pénzeket, övcsatot, ékszereket találtak a föld mélyén.

Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum régész-múzeumigazgatója a portálnak elmondta, hogy kétségtelenül e pusztulási horizonthoz kapcsolhatóak azok a kiemelkedően igényes zománcozott-aranyozott, a francia Limoges-ban készített veretek, melyek egykor a templom körmeneti keresztjét ékesítették.

Megtalálták a templom harangjának több darabját is, ami alapján hitelesen lehet azt rekonstruálni a későbbiekben. A templomtól mintegy 200 méterre pedig előkerült egy 91 érméből álló kincs, amelyet egykori tulajdonosa rejtett a föld alá abban a reményben, hogy később majd visszatérhet érte.

Kelebia Község Oktatási, Kulturális és Helyi Értéktár Bizottsága a Kelebiai Templomhegy régészeti leleteit beemelte a helyi értéktárba. A leleteket feldolgozás és restaurálás után a feltárás helye szerinti illetékes kiskunhalasi Thorma János Múzeumba viszik.

Címlapképünk illusztráció!

Kapcsolódó
4 ezer éves almát találtak Bécsben
A feltárt földműves település időszámításunk előtt 2400 körül volt lakott.
Olvasói sztorik