Mozaik

Újra használják majd Pompeji ókori csatornarendszerét

A 2300 éve kiépített csatornarendszeren át szeretnék a tengerbe vezetni a régészeti lelőhely térségében lehullott esővizet.

A 457 méter hosszú alagút- és csatornahálózatot három szakaszban építették a Kr.e. III. század végén, II. század elején az esővíz tengerbe vezetésére az ókori szamniták, akik a rómaiak előtt éltek ott. Majd a Kr.e. első században a rómaiak híres mérnöki tudásukkal korszerűsítették a rendszert, amely még mai is tökéletes állapotban van, írta az MTI.

Az alagútrendszerben talált leletek szerint a csatornahálózat utolsó szakaszát évekkel a Vezúv 79-ben történt végzetes kitörése előtt építették. A város pusztulását a vulkánkitörés okozta.

Több tudóscsoport mérte fel 2018 óta az állapotát, hogy megállapítsák, képes-e még az esővíz elvezetésére és helyreállításának tervét azóta elfogadták. A csatornarendszer a pompeji Fórumtól vezet a Via Marina alatt a császári villáig.

Massimo Osanna, a Pompeji Régészeti Park vezetője a The Times brit napilapnak elmondta, hogy a csatornanyílások ugyan eltömődtek, de el fogják kezdeni használni a rendszert, mert a hirtelen lehulló sok csapadék problémát okoz.

Az alagutak feltárásának programja része a régészeti parkban folyó munkálatoknak, amelyek célja, hogy szélesítsük a lelőhely alapos megismerését, ami létfontosságú a megőrzés érdekében tett mindenféle beavatkozáshoz

– tette hozzá az igazgató.

Kiemelt fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik