Mozaik

Világörökségi helyszín az olasz csizma egykori szégyenfoltja

Világörökségi helyszín az olasz csizma egykori szégyenfoltja

Itt forgatta Mel Gibson A passió cimü filmjét, melyben Matera szolgált a régi Jeruzsálem helyszínéül.

Az olasz csiszma sarkának felső részén elterülő Matera egyike a világ legrégebben lakott településeinek, ahol időutazást tehetnek a turisták a sziklába vájt város több ezer éves barlanglakásai között. Ezek a barlanglakások, a sassik távolról  düledező viskóknak néznek ki, ám a szűk utcák és a kanyargó lépcsősorok között – melyek éppen lehetnek háztetők is – hamis homlokzatú, többségükben egylégterű volt barlanglakások bújnak meg.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

A több ezer éves materai történelem része a huszadik század is, melynek közepén, az 1950-es évekig embertelen körülmények között éltek a település barlanglakásaiban: nagy létszámú családok laktak együtt háziállataikkal, folyóvíz és áram nélkül. Materát akkoriban Itália szégyenfoltjaként emlegették, a barlangok élete pedig Olaszország legnagyobb nyomornegyedévé tette a városrészt.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

Az ’50-es években a város modernebb részébe telepítették a barlanglakókat, a költöztetéseket követő években viszont a barlangváros állapota rohamosan romlott. Az 1980-as években az olasz kormány programot indított Matera megmentésére, mely olyannyira jól sikerült, hogy 1993-ban felekerült az UNESCO Világörökségi helyszínei közé. Itt forgatta Mel Gibson A passió cimü filmjét, melyben az ókori Sassi szolgált a régi Jeruzsálem helyszínéül. A város elfogadottságát mutatja, hogy 2019-ben Matera viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

A város látványa lenyűgöző: a környezetbe olvadó házak olyan képet mutatnak, mintha a kőzetből nőttek volna ki. A város történelmi központja, a Sassi di Matera több ezer barlanglakásával valódi turistaparadicsom, a sassik sokasága pedig felkapott bároknak és népszerű szálláshelyeknek ad otthont.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

Bódi Katalin a napokban “nyakába” vette a várost, és fotóival igyekezett visszaadni minden szépet a történelmi időutazásból.

Kiemelt kép: Bódi Katalin

Betegsége megváltoztatta életét, és egy barlangban építette meg luxus hobbit házát
Akit a betegsége kényszerített a gyökeres életmódváltásra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik