Mozaik

Az olasz kisváros, aminek tilos kimondani a nevét

Súlyos átkot cipel a település.

Zöld dombok között bújik meg egy idilli kisváros Olaszországban, és nem is gondolnánk, milyen mágikus erőt tulajdonítanak a helyiek a neve kimondásának, negatív értelemben.

A helyiek Colobrarót csak „az a város”-ként emlegetik – a helyi nyelvjárásban Chillu Paese – mert hisznek abban, hogy nevének kimondása balszerencsét hoz, írja az Atlas Obscura.

Azt beszélik, az átok olyan régi, mint maga a falu, de a szunnyadó gonosz erőket a 20. században ébresztette fel egy ügyvéd és egy boszorkány.

Az ügyvéd, aki soha nem veszített el egy ügyet sem, egyszer azt mondta a bíróságon, hogy ha valótlant állít, szakadjon rá a csillár, ami állítólag meg is történt, és ezzel szerezte meg a városka kétes hírnevét.

Ez idő tájt kezdtek el hinni babonásan a városlakók és a szomszédos falvak lakói abban, hogy a közösség egyes nőtagjai sötét mágiát űző boszorkányok. Az 1950-es években az emberek különösebben féltek a La Cattre-nek nevezett ráncos, öreg hölgytől, akiről állították, hogy varázslónő.

A kultúrantropológusokat, akik azért érkeztek, hogy feltárják a rejtélyt, balesetek, betegségek sora sújtotta, vagy épp megőrültek – a helyi legenda szerint.

A városka lakói idővel nemcsak elfogadták, hogy elnyerték a szerencsétlen falu kétes hírnevet, de erényt is kovácsoltak belőle, és turisztikailag érdekes úti céllá nőtték ki magukat, hisz nyaranta ezrek jönnek, hogy meggyőződjenek az átok létezéséről.

Erre az alkalomra különböző ünnepségeket, rendezvénysorozatot is kitaláltak az ötletes helyiek, melyek során a falusiak boszorkányoknak, varázslóknak és különféle természetfeletti lényeknek öltöznek be, valamint színjátékokat adnak elő, és védő amuletteket árulnak az utcákon körbejáró gonosz erők ellen.

A városka valójában egy gyönyörű falu a Basilicata hegyvidékén. Azt mondják, érdemes ellátogatni oda, csak egy dologra vigyázzunk nagyon: sose mondjuk ki hangosan a városka nevét.

13 olasz városban kínálnak 1 euróért házakat
Kapucsínót nem kapni ennyiért, álomházat viszont igen.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Mostracontadina

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik