Életmód

A falu, ahol ma ünneplik a szilvesztert

A véletlen áramkimaradás hatására döntöttek úgy negyed évszázaddal ezelőtt a spanyolországi Bérchules lakói, hogy a lehető legjobbat hozzák ki a szerencsétlen helyzetből, írja a BBC Travel.

1993 utolsó napján az utcákat fényesen megvilágították, a szőlőhalmok pedig már készen álltak arra, hogy a spanyol hagyományok szerint elfogyasszanak belőle fejenként 12 szemet éjfélkor a jó szerencséjükért. Aztán jött a váratlan fordulat.

Akkoriban 11 éves voltam. Közvetlenül este 8 óra előtt a városban minden fény kialudt. A rossz időjárás okozta áramkimaradás azt jelentette, hogy a kisváros észrevétlenül, teljes sötétségben kúszhat át a következő évbe, 1994-be.

– mesélte Ismael Padilla Gervilla, Bérchules polgármestere.

Másnap helyreállították az elektromos áramot, de az újév így ünneplés nélkül kezdődött. A hónap végén városi ülést hívtak össze, és a kialakult frusztráció és harag az elektromos áramszolgáltató társasággal szemben radikális ötletet és megegyezést eredményezett: augusztusban újra megünneplik a szilvesztert.

Bérchules 1994. augusztus 6-án végül utólag megtartotta az újévi ünnepségét, ami drasztikusan megváltoztatta a kisváros szokásait és a látogatottságát.

Tavaly augusztusban már több mint 10 ezer ember volt itt

– mondta el Antonio Castillo Sanchez, a falu Újévi Szövetségének elnöke.

Az eredeti ötlet, miszerint augusztusig várunk az újraünnepléssel, egyszerűen gazdasági megfontolásból született meg, hogy a bárok, éttermek, üzletek és éjszakai klubok veszteségei megtérüljenek a december 31-ei kihagyás miatt, és kihasználhassák a nyári turistákat. De annyira sikeres lett a dolog, hogy azóta is így csináljuk, minden augusztus első hétvégéjén sor kerül a szilveszteri fiesztára

– mondta Padilla Gervilla polgármester.

Fotó: Flickr/enemyke

Bérchules nem egy könnyen megközelíthető település, 1319 méter tengerszint feletti magasságban helyezkedik el Spanyolország Granada tartományában, az impozáns Sierra Nevada hegység lábánál.

Bérchules épületei egyszerűek és fehérek, az utcácskák keskenyek és kanyargósak. Bérchules építészeti, festői és kulturális tulajdonságai ideálisak arra, hogy kivételes turisztikai célponttá tegyék. Az Alpujarra régióra jellemző lépcsőzetes beilleszkedik a tájba.

Bérchules a vasban gazdag vízéről is ismert, ami nem csak az izmoknak, de a szívnek is jót tesz. A város bejáratánál lévő Las Carmelas kutat mindenképp meg kell nézni, ez az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság és érdekes emlékmű, köszönhetően a legendának, amely szerint minden egyedülálló, aki belekóstol az enyhén pezsgő vízbe, arra rátalál a szerelem.

Fotó: Flickr/enemyke

Annak ellenére, hogy augusztusban zajlik, az ünneplés továbbra is magában foglalja a karácsonyi ünnepi időszakra jellemző kulináris hagyományokat. A polverone és a mantecado olyan kekszfajták, amelyek minden, magát valamire tartó spanyol karácsonyi asztalon megtalálható. A pulyka- és borjúhús jellegzetes karácsonyi ételeit a frissítő és regionális nyári kedvencek, mint például a gazpacho és a hasonló paradicsomos alapú hideg leves, a salmorejo mellett szolgálják fel.

A lóháton érkező három bölcs mellett a szambatáncosok andalító dallamokra ropják, és egy megbízható szamár is végigvonul a tömegben, óriási zsákokkal a hátán, amelyből a hagyományos édességeket szórják szét az izgatott gyermekeknek. A tucatnyi szőlőszemet tartalmazó kis tasakokat 1 euróért árulják azoknak, akik ragaszkodnak a hagyományhoz, de lehet venni Mikulássapkákat és a rénszarvas agancsokat is.

Karácsonyi hangulat, szilveszteri forgatag, ünneplés és karnevál, mindez nyáron, 35 fokban

– magyarázta Castillo Sanchez lelkesen.

Ahogy a napsütés alábbhagy, az emberek a város két főterén gyűlnek össze. Az óra magasan a falu templomtornyán lassan éjfél felé jár. Amikor elüti a tizenkettőt, mennydörgő ordítás harsan fel az éjszakai levegőben, amikor a hangok az újévi érkezését visszhangozzák az utcákon. Pezsgők durrognak, miközben fentről ömleni kezd a műhó. Ölelések, puszik és jókívánságok záporoznak barátra és idegenekre egyaránt. Bérchules lakosai és a több ezer vendég másnap hajnalban és reggel is folytatja karácsonyi dalok éneklését és a táncot a meleg éjszakai égbolt alatt.

Ez egy varázslatos hely. Tiszta hegyi levegőt és karácsonyi ételek illatát hordja szét a szél a városban. Az egész olyan ünnepi! Még turistaként is otthon érezheti magát az ember, mindenhol árad a kedvesség

– áradozik Carmen Espinosa granadai gyógyszerész.

Csakúgy, mint Júzcar, a kevesebb mint négyórás távolságra fekvő város, amelyiket kék színűre festették a Hupikék törpikék című film reklámozására, aztán végül úgy döntöttek, hogy úgy is hagyják, Bérchules is megtalálta a maga kuriózumát.

Idén, a nevezetes változás 25. évfordulójának apropóján merült fel, hogy az alternatív újévi estét az andalúziai kormány elismerje mint jelentőségteljes turisztikai fesztivált, mivel ezt a fajta elismerést csak negyedszázad után lehet odaítélni.

Sikerült a negatívumot hatalmas pozitívummá változtatni, és most már a világ minden tájáról vannak látogatóink

– lelkendezett büszkén Padilla Gervilla.

A múlt hétvégén az Egyesült Királyságban, Brightonban voltam, és találkoztam valakivel, aki hallott a városunkról. Mert Spanyolországban bárhol találhatunk csodálatos utcai partikat, de egyedül csak itt, Bérchules-ban van szilveszteri ünnepség augusztusban

– tette hozzá Castillo Sanchez

Olyan virágkarnevál még nem volt Debrecenben, mint a mostani lesz
50. alkalommal vonulnak fel Debrecenben a színpompás virágkocsik.

Kiemelt kép: Instagram/charangalosnotascanjay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik