Mozaik

Így ünneplik a nyarat a világ leghidegebb városában

A melegebb idő is tartogat meglepetéseket Jakutszkban.

Jakutszkot a farkasordítóan hideg teleiről ismerjük többnyire, ha egyáltalán, írja a National Geographic.

Jakutszk város Oroszország szibériai területén található, Jakutföld fővárosa. Távolsága Moszkvától 8468 km. Jakutszk Kelet-Szibériában, a Tujmaada völgyben, a Léna folyó bal partján fekszik, és a Föld legnagyobb városa, amely az örök fagy vidékén található. A nagyjából Debrecen nagyságnyi népesség egész Indiának megfelelő területen oszlik meg, tajgák, folyók, hegyek ölelésében.  A nyári 21 fokkal nem a legmelegebb, de a téli csaknem -60 fokos hidegével a világ legfagyosabb városa, egyben itt a legnagyobb a hőmérséklet-ingadozás a tél és a nyár között. A rettenetes hideg vonzza a turistákat, de érdemes idelátogatni nyáron is, amikor közelebbről megismerkedhetünk a lakók kultúrájával is, nem csak téli életmódjukkal.

Mínusz 50 fokban fotózta le magát egy nő Jakutföldön
Jakutföld egyes részein mínusz 67 fokot mértek.

Nyaralás a léleknek

A jakutsziak számára a természet együtt él a szellemekkel. A Ysyakh nyári napforduló ünnepét jelölik meg a természeti istenségekről való megemlékezésként, ünneplik őket, ahogy a megújulást és a termékenységet is. A legnagyobb Ysyakh fesztivált Us-Khatynban tartják, mintegy 20 km-re Jakutsztól északra a pusztaságban, nagyjából 200 000 emberrel, akik a városból érkeznek, és hatalmas jurtákban szállnak meg.

A Ysyakh egyfajta kellemes nyaralás a lelkem számára

– mondja Alekszej Vasiljev, a Jakutföldön született fotós. Családi összejövetelként írja le a rendezvényt, ahol hagyományos ételeket esznek és kumiszt isznak, kis alkoholtartalmú, erjesztett kancatejet, a fiatalabb generáció tagjai pedig élvezhetik a vének áldásait.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ысыах, якутский праздник лета, в маленьком селе Магарас Горного улуса 🏔 Чем мне нравятся сельские ысыахи – они искренние, простые люди делают праздник для простых людей, не для тойонов, не ради дорогих декораций, а человек с камерой для сельских жителей – особый гость. Я тут чувствую себя, как рыба в воде. А вот Ысыахи Туймаады, Олонхо, Молодежи – их мне тоже нравится снимать, они красочные, яркие, но вот настроение у некоторых людей на них какое-то больше нервное, уставшее. Да и сам я чувствую себя иной раз сконфуженно, как бы кому не влезть в кадр, как бы не рассердить организаторов, полицейских, яростно преграждающих пути к месту действия, всюду какие-то ленты, баррикады, сюда нельзя, это не снимай, то не спрашивай, короче, идя на такие масштабные ысыахи я всегда морально готовлюсь, что кому-нибудь изначально не понравится моя физиономия с камерой на перевес. Наверное, потому что они собирают несколько десятков тысяч людей и в таком котле на жаре бывает очень трудно сохранить бодрое настроение и надо контролировать кучу вещей? Суета, в общем. Но я все равно люблю ысыах, будь он сельский, городской или республиканский, тут такое буйство красок, такая галерея лиц, такие парадоксальные сюжеты встречаются, голова закружится. ☝️☝️☝️Рад, кстати, еще раз похвастать, что на американском @natgeo @natgeotravel вышел большой материал об Ысыахе с моими фотографиями, результат нескольких лет съемки ) Всем изобилия! Идем по ссылке в сториз или шапке профиля!

Alex Vasilyev (@lekon_v) által megosztott bejegyzés, Jún 26., 2019, időpont: 1:38 (PDT időzóna szerint)

Az Ysyakh fesztivál imádsággal veszi kezdetét a napsütésben a kör alakú, szabadtéri oltárnál (tusulge), majd a hagyományos népviseletbe öltözött emberek népi táncolhatnak, zenei előadásokon, sportversenyeken vehetnek részt, csatákat játszhatnak újra, valamint az éjszaka folyamán is ünnepelik az év leghosszabb napját, egészen napfelkeltéig.

A fesztivál hangsúlyozza a hagyományos kultúra ápolásának a fontosságát, és még a fiatalok is szívesen vesznek részt rajta családjaikkal

Ugyanakkor a látogatókat is szívesen megvendégelik a nyárson sült lóhússal és a kumisszal, miközben a különböző színvonalas és látványos táncelőadásokat csodálhatják.

Hogyan jutunk el ide

Az érdeklődőknek időben gondoskodniuk kell az orosz vízumról, és az sem árt, ha váltanak némi rubelt, hisz kint az árfolyam már kevésbé kedvező. De aki télen akar Jakutszkba utazni alaposan be kell ruháznia megfelelő öltözetekbe, hisz olyankor 10 percnél hosszabb időt nem tölthetnek a szabadban sem, és ha nem védik ruházattal, az orruk és fülük is könnyedén lefagyhat akár.

Moszkvából, Szöulból és Pekingből érkeznek ide repülők, a különleges kihívást kereső kalandorok bátor maratoni vezetést is bevállalhatnak a veszélyes és járhatatlan utakon, de inkább a repülést ajánljuk mindenkinek.

Míg az 1990-es években a turizmus szinte ismeretlen volt errefelé, azóta fellendült, mert a város több hotelt is épített az arany- és gyémántbányászatnak köszönhetően.

Busszal vagy egy buszra emlékeztető taxival, a marshrutkával, körbejárható a város, nyáron viszont akár gyalogosan is túrázhatunk egy jót itt. Ilyenkor ne felejtsük otthon a rovarirtó spray-t se.

Látnivalók, érdekességek

A Léna a világ 10. leghosszabb folyója, Jakutszk történelmi részén halad át, ahol a kozákok a 17. század elején építettek egy fa erődítményt. Felfedezhetjük a város érdekes múzeumait, ahol még eredeti mamutfejet is láthatunk, és megismerkedhetünk a helyiek kulturális örökségével és nemzetközileg elismert művészetével.

A nyáron érkezők elhajókázhatnak a Lénai oszlopok mellett mintegy 10 kilométeren át, a területen az Unesco által is elismert Lénai Oszlopok Természeti Park is megcsodálható.

Ha télen érkezünk, feltétlenül nézzünk el a Cold Pole Fesztiválra, amit 2001 márciusa óta minden évben megrendeznek Omyakon faluban, a világ leghidegebb lakóhelyének címét viselő településen. Láthatunk itt szarvas szánversenyeket, fagyaszthatnak halat, aztán megízlelhetik, ahogy a hagyományos konyha egyéb finomságait is, valamint megismerhetjük a helyiek népviseletet is.

Az év 270 napján hó borítja a világ leghidegebb városát
Norilszkban ennek ellenére pezseg az élet, ami nem véletlen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik