Mozaik

Az év 270 napján hó borítja a világ leghidegebb városát

Az északi félteke jelentős részén a tél az úr az év ezen szakaszában, de sehol sem olyan rossz a helyzet, mint az Oroszországban található Norilszkban, ahol a lakosok január közepéig egyáltalán nem láthatták a napot. Ráadásul ez a világ leghidegebb városa is egyben, írja a Mental Floss.

A százhetvenötezer lakosú szibériai városban télen akár -61 Celsius-fokig is lehűlhet a hőmérséklet. és az éves átlaghőmérséklet sem haladja meg a -10 fokot. Ez azért fontos, mert bár a szintén orosz területen fekvő Jakutszkban jóval hűvösebbek a telek, a nyarak annál enyhébben, így az éves átlaghőmérséklet is magasabb, mint Norilszkban.

iStock

És aztán ott a hó. A várost az év 270 napján hó borítja, a helyieknek pedig minden harmadik nap meg kell birkózniuk egy hóviharral.

Norilszk egyébként rendkívül elszigetelt a világtól. A százezer főnél nagyobb lakosságú települések közül ez fekszik a legészakabbra, és bár relatíve nagy helyiség, egyetlen út sem vezet idáig. A Moszkvától közel háromezer kilométerre lévő város csak repülővel és hajóval elérhető.

Mindezek ellenére Norilszkban pezseg az élet. Jó a tömegközlekedés, vannak itt bárok, kávézók, templomok, művészeti galériák és egy hatalmas színház is. A lakosság pedig folyamatos növekszik, aminek a pénz az oka.

Norilszknál van a világ legnagyobb nikkel-, platina- és palládium-lelőhelye, ezzel Oroszország leggazdagabb városa is egyben a New York Times szerint.

iStock

A XX. században az értékes fémeket a közeli gulágban fogvatartott 600 ezer rab bányászta, ma viszont már nagyon megfizetik a bányák a munkásokat. A palládium ára napjainkban unciánként (28.3495231 gramm) 1000 dollárért árulják, a kereskedelmet pedig jobbára egy vállalat irányítja: a Norilsk Nickel Oroszország teljes GDP-jének két százalékát állítja elő.

Megvan ugyanakkor az ára, ha valaki Norilszkban akar élni. Itt az egyik legszennyezettebb a levegő az egész világon. A National Geographic szerint a levegőben lévő kén-dioxid mértéke olyan magas, hogy 20 mérföldes körzetben minden növény kipusztult, a lakosoknak pedig tilos bogyós gyümölcsöket és gombákat gyűjteniük a toxicitás miatt.

Egy kutató -70 Celsius-fokban főzött az Antarktiszon, az eredmény elképesztően látványos
Persze csak szórakozott, de a fotók tökéletesen szemléltetik, mennyire hideg van arra.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik