Virágzó vidékünk

Havas mesebirodalom lett az ország csúcsa

Havas mesebirodalom lett az ország csúcsa

Igazi havas meseország várta a hétvégi napokon a Kékestetőre, Magyarország legmagasabb csúcsára érkezőket.

A pénteken éjszaka kezdődő havazás a Mátrát is kifehérítette, szombaton már megközelítőleg 10 centi hó hullott a hegyekekben. Vasárnap délután-este újabb havazást hoztak a már a délelőtti órákban a Bükk felett gyülekező hófelhők, a késői szánkózók örömére. A hőmérséklet egész nap -5 Celsius fok alatt mozgott, a derült csúcson azonban egész délelőtt a napsütésé volt a főszerep.

Akik vasárnap reggel érkeztek a hófődte csúcsra, nem maradtak programok nélkül. A novemberben átadott, felújított TV-torony egész nap lélegzetelállító panorámával várta a látogatókat, az éttermekben finomabbnál finomabb térségi fogásokból lehetett enyhíteni a friss levegő okozta éhséget. Működött a sísuli, a szánkózók birtokba vehették a sípályákat, sőt vezetett túra is indult a Sas-kőre, hogy a kirándulók fefedezhessék: Kékestető sokkal több, mint azt gondolnánk.

Az utakat folyamatosan takarítják, így a hegyi utakon a közlekedés biztonságos, nem akadályozott. Fokozottan érdemes figyelni azonban a Nap hatására olvadó, és a fákról lehulló jeges hódarabokra. Ilyen időben nem célszerű kémlelni a fák koronáját, és a friss hó alatti lejegesedett szakaszokon is fokozott figyelemmel, esetleg túrabot segítségével érdemes túrázni

– mondta érdeklődésünkre Demecs Norbi, túravezető, túrablogger.

Aki egy igazi havas panoráma túrára vágyik, érdemes a Kékestetőtől alig 2 km távolságban fekvő Sas-kőre ellátogatnia, ugyanis itt egy szakadék fölé magasodó sziklameredélyről gyönyörködhet a Keleti-Mátra hegyi hullámvasútjában és a Parádi-medence falvacskáiban, no és természetesen a Bükk hegység vonulatában.

Demecs Norbi a kifehéredett Kékestetőn és környékén készített néhány csodálatos felvételt, melyet ezúttal is köszönünk.

Fotó: Demecs Norbi
Fotó: Demecs Norbi
Fotó: Demecs Norbi
Fotó: Demecs Norbi
Fotó: Demecs Norbi
Fotó: Demecs Norbi
Fotó: Demecs Norbi
Fotó: Demecs Norbi
Fotó: Demecs Norbi
Fotó: Demecs Norbi

Kiemelt kép: Demecs Norbi

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik